Meta предупреди един милион потребители на Facebook, че са изложени

...
Meta предупреди един милион потребители на Facebook, че са изложени
Коментари Харесай

Facebook предупреди: Паролите на 1 млн. потребители могат да бъдат откраднати

Meta предизвести един милион консуматори на Фейсбук, че са изложени на видимо безобидни приложения за смарт телефони, предопределени за кражба на пароли за обществената мрежа.

Досега през тази година компанията е идентифицирала повече от 400 злонамерени приложения, пригодени за смарт телефони, задвижвани от програмен продукт на Apple или Android и налични в магазините за приложения на Apple и Гугъл, съобщи по време на брифинг шефът на Отдела за битка със заканите Дейвид Агранович.

„ Тези приложения са включени в Гугъл Play Store и Apple App Store и са маскирани като фоторедактори, игри, VPN услуги, бизнес приложения и други помощни стратегии, с цел да подмамят хората да ги изтеглят ”, съобщи Meta в обява в блога си.

Според екипа по сигурността на Meta приложенията постоянно изискват от хората да влязат с информацията от профила си във Фейсбук, с цел да употребяват обещаните функционалности, като при въвеждането им крадат потребителски имена и пароли. „ Те просто се пробват да подмамят хората да вкарат информацията си за вход по метод, който разрешава на хакерите да получат достъп до профилите им ”, сподели Агранович за приложенията. „ Ще уведомим един милион консуматори, че може да са изложени на тези приложения. Това не значи, че те са били компрометирани ”, добави той.

Повече от 40 % от изброените приложения на Meta са свързани с способи за редактиране или манипулиране на изображения, а някои от тях са толкоз елементарни на пръв взор, колкото потреблението на смарт телефоните като фенерчета.

Meta съобщи, че е споделила откритото с Apple и Гугъл, които управляват какво се предлага в съответните им магазини за приложения и предложенията за инспекция на всеки от тях. Apple не отговори на въпросите дали е подхванала дейности против някое от приложенията, които Meta смята за злонамерени. Гугъл обаче съобщи, че множеството от приложенията, които Meta е маркирала, към този момент са били разпознати и отстранени от магазина Play посредством нейните лични системи за инспекция.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР