Meta Platforms, компанията, която стои зад социалните мрежи Facebook и

...
Meta Platforms, компанията, която стои зад социалните мрежи Facebook и
Коментари Харесай

Facebook спира новинарското съдържание в Канада

Meta Platforms, компанията, която стои зад обществените мрежи Фейсбук и Instagram, разгласи, че възнамерява да приключи достъпа до новинарско наличие през платформите за всички консуматори в Канада, оповестяват международните медии.

Причината е нов закон, който задължава онлайн колосите да заплащат на издателите за наличието, което е качено на техните платформи.

Фейсбук намекваше за това какво ще се случи от седмици, заявявайки, че новините нямат икономическа стойност за компанията и че нейните консуматори не употребяват платформата за вести.

Битката сред издателите и огромните онлайн портали датира от години. През годините, медии като NYT се пробваха да осъществят взаимни планове с Гугъл и Фейсбук, само че резултатът беше най-вече огромни вложения в съответен тип желано от платформите наличие, кратковременен растеж на трафика и смяна на логаритмите.

Затова и някои държавни управления започнаха да пристискат онлайн колосите за непосредствено договаряне с редакциите. Контрапозицията е, че това е допустимо да се случи единствено с най-големите на пазара и по този начин самостоятелните издания биват ощетени на процедура.
Какво съставлява канадския закон?
Законът Online News Act, който следва да влезе в действие, ще задължава платформите да договарят с издателите за изискванията, при които могат да употребяват тяхното наличие. Подобен нормативен акт в последна сметка беше признат в Австралия през 2021 година след скандал и поискани промени от американските компании.

Според Meta, законът демонстрира „ фундаментално недоумение на метода по който платформите работят “.

Правната рамка, която ни задължава да плащаме за линкове, които не сме разгласили ние и които не са повода потребителите да употребяват нашите платформи, не е нито работеща, нито устойчива “, съобщи представител на компанията пред Reuters.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР