Мета изтри профила на водещия на Al Jazeera след предаване, критикуващо Израел

...
Профилът на водещия на Al Jazeera на арабски Тамер Алмишал
Коментари Харесай

Профилът на водещия на Al Jazeera на арабски Тамер Алмишал беше изтрит от Мета 24 часа след като програмата Върхът на айсберга излъчи разследване за цензурата на Мета върху палестинско съдържание, озаглавено The Заключено пространство.

Разследването на програмата, излъчено в петък, включва признания на Ерик Барбинг, бивш ръководител на израелския апарат за киберсигурност, относно усилията на неговата организация да проследява палестинско съдържание според критерии, които включват „харесване“ на снимка на палестинец, убит от израелските сили .

Тогава агенцията ще се обърне към Facebook и ще твърди, че съдържанието трябва да бъде премахнато.

Според Барбинг, Facebook обикновено се съобразява с исканията и апаратът за сигурност на Израел проследява случаите, включително завеждане на съдебни дела, ако е необходимо.

Разследването последва признанията на Барбинг, като интервюира редица експерти по човешки и цифрови права, които се съгласиха, че има явен дисбаланс в това как се ограничава палестинското съдържание.

Програмата интервюира и Джули Овоно, член на надзорния съвет на Facebook, която призна, че има несъответствие в начина, по който правилата се тълкуват и прилагат към палестинско съдържание, и добави, че до Facebook са изпратени препоръки за коригиране на това.

Ал Джазира попита Facebook защо профилът на Алмишал е затворен без предварително предупреждение или обяснение. До момента на публикуване не беше получен отговор.

„Насочване към журналист“

Алмишал каза, че изтритият профил е негова лична страница, създадена от него през 2006 г. и потвърдена. Той имаше поне 700 000 последователи.

„След огромния успех на епизода открих, че личният ми профил във Facebook е изтрит без обяснения“, каза той пред Al Jazeera. „Това наистина изглежда като някакво отмъщение за програмата. Все още не сме получили отговор от Facebook.“

Екипът на програмата се беше заел да проучи колко голяма е разликата между това как Facebook третира палестинските и израелските публикации и материали.

За да направи това, той организира експеримент, в който изгради две различни страници, едната с пропалестинска гледна точка, а другата с произраелска, и проведе изпитания върху тях. Екипът стигна до заключението, че наистина има голямо несъответствие в степента на проверка и как правилата се прилагат към публикациите на всяка страница.

Не е ясно защо Facebook би избрал да изтрие страницата на дадено лице в отговор на програма.

„Нямаше обяснение, нямаше предупреждение“, каза Алмишал. „Преди това не е имало проблеми със съдържанието на моята страница. Няма съобщение, че съм нарушил правила.“

Алмишал отстоява програмата си.

„Миналия март Facebook ограничи акаунта ми и това се е случвало и друг път, но обикновено ситуацията се разрешава“, каза той. „Това беше журналистически издържан проект и ние общувахме с Мета за него, давайки им възможност да говорят по време на разследването.

„Но вместо това да се насоча към журналист индивидуално – никога не бих очаквал това.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР