Meta е разследвана от регулаторите на ЕС за злоупотреба с

...
Коментари Харесай

ЕС може да глоби Meta с близо 12 милиарда долара


Meta е разследвана от регулаторите на Европейски Съюз за корист с господстващо състояние
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия твърди , че Meta злоупотребява с господстващото си състояние на пазара. Това умозаключение може да коства на американския колос в обществените мрежи санкция от съвсем 12 милиарда $.

Комисията продължава антимонополното следствие против Meta Platforms и в ново изказване регулаторът твърди, че компанията има доста преимущество пред съперниците, защото дава на потребителите на своята обществена мрежа достъп до платформата за търговия Фейсбук Marketplace.

В изказването се приказва и за „ нелоялни условия за търговия ”, свързани с това по какъв начин компанията употребява данни от конкурентни онлайн рекламни услуги, отбелязва в обява по тематиката TechCrunch.

Предварителното изказване на Комисията идва към 18 месеца откакто Брюксел стартира антимонополно следствие с Органа за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA) за дейностите на Meta в района. Съвместните старания на европейските регулатори са ориентирани към откриване на евентуални злоупотреби с господстващото състояние на Meta, която употребява данни от Фейсбук, с цел да завоюва преимущество пред съперниците си в онлайн рекламата.
още по темата
Още през август CMA разгласи, че има намерение да продължи личното си следствие, а в този момент Европейската комисия последва образеца на английския регулатор.

Платформата Фейсбук Marketplace започва през 2016 година С нейна помощ всеки консуматор на обществената мрежа Фейсбук може да купува и продава разнообразни артикули. Европейската комисия счита, че платформата работи в прорез с антимонополните закони на Европейски Съюз, защото „ нарушава конкуренцията на онлайн рекламните пазари ”, интегрирайки Marketplace със обществената мрежа.

Ако Европейската комисия потвърди нарушаване на антимонополните закони, Meta може да бъде изправена пред санкция до 10% от годишния си световен оборот – или към 11,8 милиарда $.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР