Местният производител VinFast подготвя дебюта си на изложението в ПарижПървите

...
Местният производител VinFast подготвя дебюта си на изложението в ПарижПървите
Коментари Харесай

Ражда се виетнамски гигант в автомобилите

Местният производител VinFast приготвя дебюта си на ревюто в Париж

Първите коли на виетнамската компания VinFast ще дебютират идващия месец на ревюто в Париж

Един от най-опасните водни пътища преди време, бомбардиран в последните стадии на войната във Виетнам, през днешния ден пристанищният град Хайфонг е сърцето на икономическия взрив на страната. И в случай че нещата вървят по проект, скоро ще се трансформира и в дом на най-новата автомобилна компания в света.

Почти половината от фабричния комплекс на VinFast в Хайфонг, на повърхност от 827 акра, в този момент се строи на рекултивирана земя от морето, отбелязва CNBC. Компанията се приготвя за автомобилното ревю в Париж идващия месец, където ще показа два нови модела.

VinFast е рожба на 50-годишния бизнесмен Фам Нат Вуонг, който в последния четвърт век със заем от 40 000 $ построи империя на стойност 10 милиарда $. Неговата Vingroup в този момент ръководи мрежа от търговски центрове, жилища, спа центрове, курорти, лечебни заведения и учебни заведения в цялата страна.

С плана VinFast групата навлиза в производството. Най-големият тест за компанията ще бъде идващия месец, когато светът ще види за първи път нейните коли. След по-малко от година виетнамските консуматори ще получат късмет да се снабдят с тях.

Първоначалните проекти на новия авто производител са концентрира върху виетнамския пазар. С повишаването на Брутният вътрешен продукт на страната с към 6 до 7% годишно, се чака автомобилните продажби да се повишат в идващите години. Но големият индустриален център на VinFast ще има два пъти по-голям потенциал от размера на локалния пазар и компанията преглежда опциите за експорт – най-вече в Югоизточна Азия.

Европейски дизайнери основават неповторим жанр за колите на VinFast

Дори когато мусонните дъждове заплашваха да „ измият “ комплекса Хайфонг назад в морето, служащите бързаха да завършат градежа навреме, с цел да стартира производството на първите артикули на VinFast – два леки автомобила и линия електрически скутери – до второто тримесечие на 2019 година, едвам две години след началото на предварителните работи по обекта.

Това е необикновено, когато се има поради, че даже на одобрени производители на коли нормално лишава от четири до шест години, с цел да преминат от концепцията към производството на напълно ново транспортно средство. „ Ние вършим за 24 месеца това, което множеството OEM-и вършат за 60 месеца “, споделя Джим ДеЛука, основен изпълнителен шеф на компанията.

Ключът за бързия прогрес на VinFast е в мощния лист с сътрудници, включително ABB, Bosch, Magna Steyr и Siemens. Също по този начин компанията е убедила BMW да й даде лиценз за главната архитектура, или платформата, за първите й два модела. Но Дейв Лион, някогашен изпълнителен шеф на GM, който е отпред на дизайнерските интервенции на VinFast, твърди, че колите на компанията „ няма да бъдат клонинги “ на BMW Серия 5 и X5 SUV.

Виетнамската компания убеди и няколко европейски дизайнерски къщи, включително Italdesign и Pininfarina, да основат неповторим жанр за тези междинни модели и по извънредно необикновен метод изиска от виетнамската общност да гласоподава най-подходящите планове.

Докато за една обичайната компания за коли единствено дизайнът би могъл да отнеме няколко години, VinFast и нейният сътрудник Pininfarina, спечелил състезанието за дизайн, работеха съвсем напълно в цифровата област, като понижиха времето за разработка с повече от половината.

ДеЛука, благодарение на Вуонг, е събрал мечтания екип автомобилни ветерани от Съединени американски щати, Европа, Австралия и Азия. CEO-то ги е убедил да скъсат с обичайните практики в промишлеността, с цел да спестят време и да понижат разноските, даже при слагане на акцент върху качеството.

„ Най-доброто не постоянно значи, че би трябвало да е най-скъпо “, акцентира Шон Калвърт, вицепрезидент на VinFast по индустриалните въпроси. Неговите думи може да се потвърдят скоро – на автомобилното ревю в Париж идващия месец.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР