Местният парламент в Барселона днес е силно охраняван. Каталунската полиция

...
Местният парламент в Барселона днес е силно охраняван. Каталунската полиция
Коментари Харесай

Пучдемон може днес да обяви независимост, полицаи с пушки пред парламента в Барселона

Местният парламент в Барселона през днешния ден е мощно охраняван. Каталунската полиция Мосос д`Есквадра е засилила защитата на постройката, защото се чака през днешния ден в 19 ч. българско време районният министър на самостоятелната област Карлес Пучдемон да направи изказване пред депутатите, с което да започва процеса по оповестяване на независимостта на Каталуния, съобщи " Ройтерс ".

Тази вечер локалните депутати ще заседават върху резултатите от референдума за самоопределение, а служителите на реда извън са въоръжени с автоматизирани пушки.

Бусове и голям брой униформени са затворили Парка на цитаделата, който се намира покрай Народното събрание. Мярката е наложена от " съображения за сигурност ".

По време на референдума за самостоятелност близо 90 % от жителите дадоха гласа си в поддръжка на независимостта от Испания, а стотици хиляди излязоха по улиците на самостоятелната област, с цел да се опълчват на полицейското принуждение, което вилня по време на изборния ден.

Всички страни

Европа

Европейската комисия през днешния ден отхвърли да допусна какво ще направи, в случай че довечера управляващите в Каталуния разгласят едностранно самостоятелност. Нека първо забележим какво ще стане, и тогава ще преценим, съобщи представител на комисията.

Говорителят още веднъж изрази визията на Европейска комисия, че въпросът с Каталуния е вътрешен за Испания и следва да бъде организиран по силата на испанската конституция. Комисията упорства, че проваленият референдум по-рано този месец е бил противозаконен и противоконституционен. Ако има законосъобразно допитване (и болшинството се разгласи за напускане), Каталуния с отделянето си от Испания ще напусне и Европейски Съюз - това е позицията на последните четири състава на Европейска комисия, разясни представителят, съобщи Българска телеграфна агенция.

Комисията през днешния ден още веднъж настоя управляващите в Барселона и Мадрид да пристъпят към разговор. Насилието няма място в политиката, съобщи представителят.

Готови за договаряния

Днес пък Каталуния разгласи, че локалните управляващи са подготвени да изслушат различни оферти на Мадрид по отношение на референдума за обособяване на самостоятелната област от Испания. 

" Готови сме да седнем на масата за договаряния. Ако (испанските власти) желаят да създадат предложение, ние сме подготвени да ги изслушаме. Ако имат какво да предложат, с цел да бъде организиран въпросът с други способи, то ние сме подготвени да изслушаме сходно предложение ", каза регионалният министър на външните работи Раул Ромева.

Ромева уточни още, че каталунските управляващи са отправили оферти, които са били отхвърлени от испанското държавно управление. " Проблемът е, че години наред, 10 години, не получихме никакви оферти ", съобщи той.

" Искаме да седнем на масата за договаряния. Надяваме се Европейски Съюз да убеди испанските управляващи в това ", уточни още Ромева. По думите му за Каталуния, Испания и Европейския съюз няма друго решение.

Нито крачка обратно

В същото време Испания не отстъпва от позицията, която застъпи още при започване на референдума за самостоятелност на самостоятелната област.

Испанският министър на стопанската система Луис де Гиндос съобщи през днешния ден, че се надява " здравият разсъдък " да надделее и каталунските сепаратистки водачи да не разгласят самостоятелност по-късно денем. Той също така нарече каталунския водач Карлес Пучдемон " коренен " и " безконтролен ", представен от Българска телеграфна агенция.

" Тук не става въпрос да има или да няма самостоятелност. Тук става дума за протест против върховенството на закона. А върховенството на закона е основата за взаимно общуване освен в Испания, само че и в Европа ", сподели Де Гиндос пред публицисти в Люксембург.

Официалната позиция на Испания гласи, че може да има договаряния сред двете страни, в случай че Пучдемон се върне на " пътя на закона ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР