Местните твърдят, че румънски туристи пристигат с кемпери и каравани,

...
Местните твърдят, че румънски туристи пристигат с кемпери и каравани,
Коментари Харесай

Какво Се Случва! И Бандитите Избягаха От Слънчака!

Местните настояват, че румънски туристи идват с кемпери и каравани, нареждат ги на къмпинга и ги оставят тук с месеци. Ходят си през седмицата на работа в Румънско, а през уикендите идват на море. След кражбата на караваната, на идващия ден пък беше разрушен и обран автомобил „ Тойота “, още веднъж паркиран в къмпинга в Крапец.

Регистрирани са и няколко разрушени и обрани автомобила към местността Дълбока. Норвежки екскурзиант бе окраден в Балчик, притежател на магазин в Албена пък залови крадла на мястото на престъплението – в миг, когато дамата пробвала да свие няколко бански костюма.

Не е за поверие, само че Слънчев бряг към този момент не е Меката на бандитите

Най-големият морски курорт, който се славеше от години като гнездо на всевъзможни нарушители, този сезон е спокоен. От началото на лятото се следи внезапен спад на престъпността. Докато в други години всеки ден в полицията се жалваха най-малко дузина туристи, това лято сигналите се броят на пръсти, споделят униформени. До момента в курорта има регистрирани не повече от 50 - 60 дребни закононарушения, най-вече обири, и то на оставени без контрол чанти и движимости.

Публикувано във обстоятелства.бг:

„ Става въпрос за обири на телефони, фотоапарати, видеокамери и портфейли. Джебчийските обири са доста малко, а обири от хотелски стаи съвсем няма. В множеството случаи туристите признават, че са оставили някъде движимостите си или са ги не запомнили, а когато се върнали да ги потърсят, те липсвали ", разясниха ченгета, работещи на терен в Слънчев бряг. Има и доста куриозни случаи, в които се оказва, че в действителност кражба няма, а " окрадените " просто са прекалили с алкохола и нямат спомен къде са си оставили чантите или парите.

„ Имахме напълно неотдавна подобен случай с британски екскурзиант. Дойде индивидът и пусна тъжба, че бил обран, до момента в който лежал на плажа. Откраднали му чантата, хавлията, дори и ключовете от хотелската стая. Колегите потеглиха по плажа, обикаляха там, където е бил, разпитваха очевидци. В късния следобяд, когато туристите напуснаха плажната линия, се оказа, че хавлията, чантата и всичко останало си стои на пясъка. Намерихме всички движимости. Англичанинът отскочил до близкото заведение, почерпил се, след това се преместил на друго и в действителност не запомнил къде си е оставил хавлията и движимостите ", описа криминалист.

От началото на сезона в курорта са засечени единствено два грабежа на златни синджири от туристки от чужбина. И двамата причинители са хванати съвсем на място. Единият обирджия е малък престъпник от Хасково, а вторият - престъпно проявен от Сливен. Към момента няма даже и тъжби от таксиметрови водачи за надути сметки, регистрират униформени. Зловещият " балконинг " също отсъства от престъпните сводки. За благополучие от началото на сезона досега няма нито един скочил от хотелската си тераса. Липсват и тъжби на обрани от проститутки, които други години бяха всекидневие. Дори и изтърканите джебчийски обири са намалели фрапантно.

„ Сезонът по Черноморието стартира умерено, по-добре от предишния във връзка с криминогенната конюнктура. Подготвили сме се, отчитаме по-малко закононарушения. Мерките дават резултат. Но в случай че се наложи, имаме подготвеност и за смяна на организацията ", съобщи шефът на Областната дирекция на полицията в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

По неофициални данни престъпността в района е спаднала с близо 20% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Спокойната конюнктура е резултат на дългогодишна работа по всички вероятни фронтове, считат униформените. Целият курорт Слънчев бряг е наобиколен от край до край с видеокамери, а служители на реда на колела настигат за секунди крадците и обирджиите.

За спада на престъпността огромна роля играят и охранителните ограничения, които бяха въведени по трите плажни линии. Всички са осветени с мощни лампи и нощем линията е светла като ден. На всички плажове концесионерите са назначили и денонощна жива защита. Момчетата сноват непрекъснато по пясъка и зорко дебнат за джебчии.

„ Крадците си знаят, че има денонощна защита, и рядко се осмеляват да припарят към пясъка “, настояват от плажа. Все отново рискът от кражби в най-големия курорт си остава. Най-опасно е времето на зазоряване, когато подпийнали туристи в несъответстващо положение излизат от питейните заведения. В тези сериозни точки наблюдават униформени, само че рискът си остава по пътя от дискотеката до хотела. Чужди туристи се пробват да заработват като бандити, до момента в който разпускат на отмора в Слънчев бряг. Куриозните случаи не са доста, само че са показателни, че кражбите и обирите не са патент на родните апаши, настояват служители на реда.

Най-често чужденците крадат от хотелите чинии, чаши, хавлии и спално долни дрехи. Другият вид прегрешения са свързани с опит за машинация. Тарикати се пробват да избият парите си за отмора, като лъжат, че са били обрани. Те пускат публични тъжби в полицията, вземат уверение, че е почнало следствие, а като се приберат вкъщи, желаят обезщетение от застрахователите си. „ Имали сме случаи, в които даден екскурзиант е пуснал тъжба, че от стаята му са откраднати огромна сума пари, персонални документи, часовници, фотоапарат, мобилен телефон и други движимости. Ние започваме да работим по случая, а след няколко дни сътрудниците ги хващат на летището на потегляне и се оказва, че описаните движимости са в багажа им “, разясниха криминалисти.

Преди четири години в Слънчев бряг имаше извънредно чудноват случай, при който 25-годишен шведски екскурзиант атакува таксиджия и го заплаши с нож след скандал за сметката. Екшънът костваше на чужденеца 24 часа арест за хулигански дейности. Други двама западняци пък обраха различен таксиметров водач, като му свиха целия оборот и избягаха, до момента в който изчаквал на червен светофар.

Преди години полицията засече и тайфа от седем румънци, които вилняха в ролята на магистрални бандити. Групата обра 62-годишен мъж от Варна на пътя до Иракли. След бърза засада на полицията обирджиите бяха задържани в региона на Слънчев бряг.

Джипове и каравани задръстват плажовете

Джип и три каравани – на българи и на румънци, паркираха преди дни до водата на един от най-забележителните плажове по нашето Черноморие и един от най-красивите в Европа – Болата. Чужденците твърдели, че не знаели, че е неразрешено.

Болата е резерват и следва Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна, да наложи санкции. Най-много нарушавания се правят на къмпинга в Крапец. Върху плажа и дюните има каравани, кемпери, палатки и всичко друго. През уикендите обстановката става бедствена, когато се изсипят стотици коли от Добрич. На сезон къмпингуващите тук стигат до 20 000 - 30 000 души. Някои каравани стоят на пясъка от май до септември. Местата за бивакуване в община Шабла остават четири: Дуранкулак - север, северно и южно от Крапец и в южната част на Тюленово.

Общината обезпечава там контейнери за боклук и химически тоалетни, както и разчистване и косене на терените. Туристите заплащат по 2 лв. дневно за 10 кв. м употребена повърхност. Край Крапец брегът е необятен, а плажът – голям. На юг от нос Шабла има местности, в които достъпът на коли и каравани е доста елементарен, образуват се цели караванни селища и контролът е доста мъчно изпълним. Получава се и следният абсурд. Собственици на каравани почтително заплащат таксата, само че няма по какъв начин да паркират в избраното за бивакуване място, защото пътят е доста стеснен и да мине сходно транспортно средство по него е задача невъзможна.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР