Местните инициативни групи имат ключова роля в съхранението и съживяването

...
Местните инициативни групи имат ключова роля в съхранението и съживяването
Коментари Харесай

Министерството на земеделието създава дигитална карта за българските традиционни продукти

„ Местните инициативни групи имат основна роля в съхранението и съживяването на обичаи, традиции и артикули. Те от своя страна са с капацитет да станат мотор за локалното развиване “ означи още той. „ Обичаи като нестинарството в Странджа да вземем за пример притеглят доста гости в един от най-слабо заселените райони на страната. България е извънредно богата на обичаи и многообразие и би трябвало да съумеем да свързваме забележителностите и прекарванията в селските региони, с цел да има спомагателен занаят в тези райони “ добави заместник-министър Събев.

 

Дискусията се организира в границите на четвъртото ревю за локални артикули на българските МИГ, което продължава и през днешния ден в Монтана. „ През идващия програмен интервал 2023-2027 година методът ЛИДЕР ще обхване близо 220 общини от общо 265 на територията на цялата страна “. Това заяви аграрният заместник-министър на земеделието при откриването на обичайното ревю за локални артикули в регионалния град. То се провежда от Министерството на земеделието и има за цел да разпространява и да даде опция на дребните компании – производители и търговци на храни, питиета и занаятчийски артикули от селските региони да показват своята продукция пред необятната общност.

 

Георги Събев разясни, че през интервала на използване на Стратегическият проект за развиване на земеделието и селските региони, методът ЛИДЕР ще има доста по-широко наличие и покритие, в сравнение с в този момент. И добави, че ще има 107 МИГ като до този миг те са били 64. „ Радвам се, че общини като Монтана ще могат към този момент да бъдат обхванати от опциите на метода, който дава видимост на локалното произвеждане и способства за развиването на локалния бизнес. Редица дребни и междинни производители по-рядко съумяват да се класират, когато се отварят приеми по ограниченията от ПРСР. Точно по тази причина този метод е в директна помощ на локалните общности “, акцентира заместник-министърът.

 

По думите му сходни събития, които се провеждат в разнообразни области на страната, имат добавена стойност за производителите. Те основават опция потребителите да се срещнат с продуктите на земеделските производители, от съответния район, да основат пряк контакт с тях и да оценят качествата на предлаганите артикули. „ Това ревю е първото в цяла Западна България и четвърто по ред в страната. От предходната годна до в този момент сме организирали такива събития още в Бургас, Ямбол и Русе, които също се  радваха на огромен интерес “, означи Събев.

 

Той сподели още, че в последните години селските региони са се трансформирали в туристическа дестинация и за задгранични гости. „ Те са привлекателно място за отмора, където хората могат да се срещнат с присъщите традиции и обичаи както в бита, по този начин и в производството на аграрни артикули и кулинарни специалитети “, сподели в умозаключение Събев. След формалното разкриване заместник-министър Георги Събев прегледа всички щандове в ревюто и беседва с производителите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР