Местните данъци и такси ще се увеличават, прогнозира икономистът Петър

...
Местните данъци и такси ще се увеличават, прогнозира икономистът Петър
Коментари Харесай

Петър Ганев: Предстои скок на местните данъци и такси

Местните налози и такси ще се усилват, предвижда икономистът Петър Ганев при представянето на годишния различен бюджет, създаден от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).
Експертите оферират два % от налога върху приходите на физическите лица да остава в общините, да се понижи осигурителната тежест и да се трансферират част от вноските за здраве в частни фондове.

Причините за увеличение на локалните данъци са две: първата, че общините не разполагат с задоволително личен запас, разгласи икономистът Петър Ганев, представен от " Новини.бг ".

„ Данъчен бюджет след избори. Това е ясно. Видяхме го през 2016-а и 2017-а, мъртвило през 2019-а, съвсем няма промени. Очакваме и към този момент имаше поръчки, че през 2020-2021 година ще има повишаване на налозите “, съобщи той.

Най-вероятно ще бъде увеличена данъчната основа при имотните налози, предвижда Ганев, съгласно който два % от подоходния налог също би трябвало да остава в общините, а не да стои в държавната хазна, както е сега. „ Това би бил запас в границите на 876 милиона лв. “, сподели икономистът.

Това ще промени и държанието на локалните управляващи.

„ В момента, в случай че кметът знае, че има фабрика за шиене, която заплаща заплати на черно, кметът няма тласък да я гони тази фабрика, въпреки че сигурно я знае, в случай че е на негова територия. Той няма да получи нищо, в случай че се изсветли, единствено ще влезе в скандал. В случая ще има огромен тласък да алармира на Национална агенция за приходите, защото всеки изсветлен приход ще му вкара пари в общината “, сподели Петър Ганев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР