Местни структури на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), ръководена от сегашния

...
Местни структури на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), ръководена от сегашния
Коментари Харесай

В ГСДП обмислят изключването от партията на Герхард Шрьодер

Местни структури на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), ръководена от настоящия немски канцлер Олаф Шолц, обмислят изключването от партията на някогашния канцлер Герхард Шрьодер, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на АП. 

Дългогодишната обязаност на Шрьодер с съветския енергиен бранш, както и отводът му да се дистанцира напълно от президента на Русия Владимир Путин след нахлуването на съветските сили в Украйна, слагат под въпрос ситуацията му в ГСДП. Арбитражна комисия от структурите на социалдемократите в Хановер, където живее Шрьодер, преглежда 17 заявки от партийни членове, с които те упорстват той да бъде изключен от партията. Незабавно решение по въпроса с участието на някогашния канцлер в ГСДП обаче не се чака - в Германия изключването на партиен член е комплициран развой, отбелязва Асошиейтед прес. Шрьодер не посещава съвещанията на комисията и даже не е представляван от юрист, осведоми ДПА. 

Седемдесет и осем годишният Шрьодер не дава индикации, че се вслушва в апелите на висшите партийни ръководители да се отдръпна непринудено от партията. Той беше канцлер в интервала от 1998 до 2005 година и водач на социалдемократите от 1999 до 2004 година През май съветската държавна енергийна компания " Роснефт " разгласи, че Шрьодер обмисля да се отдръпна от борда на шефовете ѝ, който ръководи от 2017 година Също по този начин той не одобри предлагането да се причисли към директорския ръб в " Газпром " - предложение, което бе оповестено няколко седмици преди началото на войната в Украйна на 24 февруари. 

Герхард Шрьодер е имал и други връзки с съветския енергиен бранш - бил е ръководител на събранието на акционерите на " Северен поток ", компанията, която ръководи газовия водопровод " Северен поток 1 ", който минава под Балтийско море и ръководител на борда на шефовете на " Северен поток 2 ", втори газов план, който държавното управление на Олаф Шолц замрази през февруари. 

Шрьодер наподобява не е впечатлен от натиска върху него, както се вижда от изявление, което даде за вестник " Алгемайне Цайтунг ", оповестено в понеделник. " Няма да се откажа от опцията да беседвам с президента Путин ", съобщи той, а по тематиката за немските доставки на оръжия в Украйна посочи: " Не имам вяра във военно решение " на спора в Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР