Местната общност в Баня и представители на посолството на Русия

...
Местната общност в Баня и представители на посолството на Русия
Коментари Харесай

Баня търси имената на седем съветски воини

Местната общественост в Баня и представители на посолството на Русия у нас дружно ще издирят имената на заровените през Втората международна война в града руски воини. Около тази концепция се обединиха  кметът на Баня Стамен Гешев, заместник-кметът на община Карлово инж. Стойо Карагенски и група руснаци отпред със секретаря на посолството на Русия у нас Виталий Зеленски. Срещата бе в Деня на успеха 9 май. 

Заедно с десетки жители на Баня групата от Русия отпред с Виталий Зеленски  положиха  венци и цветя на паметника на седемте руски воини, заровени в града. Мъжете са били ранени по бойните полета на Европа и са били настанени за лекуване в балнеосанаториума в Баня, част от който по време на Втората международна война е бил трансфорат в болница. В нея  са се лекували  фронтоваци от Съветската войска, както и българи. Седемте руски  воини са били заровени в тогавашния гробищен парк, който в този момент е градски парк, през интервала 1944-1945 година. Мястото на могилата е обозначено с истинската паметна плоча, а към нея преди време като знак на благодарност бяха засадени седем кипариса. В средата на 80-те години на няколко метра от могилата бе построен монумент на  седемте руски воини.

В къси слова Стойо Карагенски и Виталий Зеленски припомниха, че по време на Втората международна война Съветският съюз даде близо 27 милиона жертви, както и че без успеха над хитлерофашизма през днешния ден Европа  и светът нямаше да бъдат същите.

Обещаваме си, че всяка година на 9 май ще идваме на това място, с цел да отдадем респект на починалите във войната против хитлерофашизма, съобщи Стойо Карагенски. Той предложения всички за обща фотография.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР