Местната инициативна група Тервел-Крушари“ стартира четвърти прием на проектни предложения

...
Местната инициативна група Тервел-Крушари“ стартира четвърти прием на проектни предложения
Коментари Харесай

МИГ „Тервел-Крушари“ ще финансира проекти за неземеделски дейности

Местната инициативна група „ Тервел-Крушари “ започва четвърти банкет на планови оферти по подмярка 6.4. „ Инвестиции в поддръжка на неземеделски действия “ към Стратегията за водено от общностите локално развиване. Целта на подмярката е да се насърчи основаването на нови и да се поддържа развиването на съществуващи неземеделски действия на територията на общините Тервел и Крушари. Общият бюджет по сегашния банкет е 37 600 лева, обезпечени от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година

По предходните приеми на подмярката са финансирани общо 9 плана за съоръжение на стоматологични кабинети и оптика, възстановяване на материалната база на автосервизи, откриване на киносалон, както и за повишение на конкурентоспособността на локалните предприятия.

И през настоящия банкет, ще могат да аплайват регистрирани аграрни стопани или микро предприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите. За да са възможни е належащо минималният общоприет индустриален размер на земеделското им стопанство да е не по-малко от 8 000 евро. Задължително условие е претендентите да имат непрекъснат адрес или седалище и адрес на ръководство на територията на общините Тервел и Крушари, и да реализират дейностите по плана на същата територия.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ е от 1 400 лева до 37 600 лева Общата стойност на плана би трябвало да е в границите от 2 000 лева до 390 000 лева, като подпомагането е до 70%. За действия за възобновяване на туристически обекти и развиване на туристически услуги финансовата помощ е до 5% от общите възможни разноски. Разликата сред цялостния размер на допустимите за финансово подкрепяне разноски и размера на безвъзмездната финансова помощ се обезпечава от претендента.

Ще се поддържат вложения в произвеждане и/или продажба на неземеделски артикули, развиване на услуги във всички браншове (образователни, счетоводни, одиторски и здравни услуги; грижи за възрастни хора или хора с увреждания и др.), възобновяване на туристически обекти (с до 20 пространства за настаняване), развиване, разпространение и рекламиране на туристически услуги и други

Допустими са разноски за материални и нематериални вложения свързани с създаване или усъвършенствания на недвижимо имущество; закупуване (включително посредством лизинг) на нови машини и оборудване; придобиване и основаване на компютърен програмен продукт и придобиване на патенти, лицензи, авторски права и марки и други Разходите за предпроектни изследвания, такси, възнаграждения за архитекти, инженери и консултантски услуги, съвещания за екологична и икономическа резистентност на планове и други, направени не по-рано от 01.01.2014 година също ще се финансират.

Пакетът с документи за кандидатстване и осъществяване e оповестен в системата и на електронната страница на

Крайният период за кандидатстване е до 17:30 часа на 31 август 2023 година Документите се подават по електронен път посредством попълване и подаване на уеб основан формуляр, с дипломиран електронен автограф (КЕП), посредством модула „ Е-кандидатстване “ в системата ИСУН 2020, на следния интернет адрес:.

На интернет адреса [email protected] могат да се задават въпроси и да се желаят спомагателни уточнения, в период до 3 седмици преди приключването на периода за кандидатстване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР