Местната инициативна група (МИГ) Сливница-Драгоман заедно с други два МИГ-а

Местната инициативна група (МИГ) Сливница-Драгоман заедно с други два МИГ-а ...

От Сливница до Сардиния ще привличат туристи с къщи за гости и оброчни кръстове.


Местната инициативна група (МИГ) "Сливница-Драгоман" заедно с други два МИГ-а от италианския остров Сардиния ще привлича туристи чрез експониране на оброчни кръстове. Така ще се подпомогне местният бизнес - къщи за гости, ресторанти и услуги, а освен това общините ще станат по-разпознаваеми за света, поясни пред Mediapool изпълнителният директор на МИГ "Сливница-Драгоман" Венцислав Димитров.

Проект на МИГ "Сливница-Драгоман" беше вторият в проверката на общо 14 къщи за гости, предприета от новия министър на земеделието Десислава Танева. С цел прозрачност на проверките, на тях са канени и отделни медии.

Посетеният в понеделник хотел се намира в село Гургулят, община Сливница, и е собственост на бившата общинска съветничка от БСП Николинка Миланова. Тя обработва и около 200 дка земеделска земя, според публикуван документ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) от 2016 г.

Хотелът в Гургулят е построен по предприсъденителната програма САПАРД, а сега кандидатства за нова помощ от над 58 хил. лв. за дооборудване с водогреен котел по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г. чрез т.нар. МИГ-ове (Местна инициативна група).

През настоящия програмен период се финансират къщи за гости и допълнителни дейности за тях единствено през МИГ-овете. Причината е, че приемът по другите две мерки с бюджет от 30 млн. евро не е отварян, заради скандала с къщите за гости за миналия програмен период 2007 - 2013 г., който се проверява от прокуратурата.

Източник: mediapool.bg