Местна железопътна линия в Германия става първата, която ще бъде

...
Местна железопътна линия в Германия става първата, която ще бъде
Коментари Харесай

Първите в света водородни влакове тръгват в Германия

Местна железопътна линия в Германия става първата, която ще бъде напълно обслужвана от влакове, задвижвани с водород. Водородът може да бъде решението на проблемите в железопътния превоз, поради нулевите излъчвания и скъпата електрификация, написа DW.

Влаковете са общо 14 и са доставени от френската компания Alstom за северната провинция Долна Саксония, близо до Хамбург. Първият тест на новия вид влакове се организира по линията сред Куксхафен, Бремерхафен, Бремервьорде и Букстехуде през 2018 година Някои водородни локомотиви се движат по почти 100-километровата линия от този момент, само че дружно с дизеловите влакове, които към момента изминават по-голямата част от пробега.

Премиерът на провинция Долна Саксония Щефан Вайл участва на гала в град Бремервьорде в сряда за откриването на напълно водородната линия.

Този ​​проект дава световен образец. Той е извънредно демонстративен за сполучлива промяна “, сподели Вайл, употребявайки слогана „ Произведено в Германия “, който е извънредно известен в немската политика и бизнес.

„ Като страна, която поддържа възобновима сила, ние означаваме още една победа по пътя си към климатична индиферентност в нашия транспортен бранш “, добави той.

Според локалната железопътна мрежа в Долна Саксония, планът има за цел да спести към 8 тона излъчвания на въглероден диоксид годишно.

„ Ние притежаваме 126 дизелови влака, които използваме по разнообразни линии в Долна Саксония “, сподели Кармен Швабле, представител на локалния орган за публичен превоз LNVG.

Няма да купуваме повече дизелови влакове, с цел да дадем своя принос в битката с изменението на климата. Ние сме уверени, че дизеловите влакове няма да бъдат стопански жизнеспособни в бъдеще “, безапелационен бе Швабле.
Проектиран във Франция, съединен в Германия
Проектът е на стойност 93 млн. евро, а влаковете на Alstom, известни под името Coradia iLint, се проектират в южния френски град Тарб и се сглобяват в централния немски град Залцгитер. Институтът за концептуални транспортни средства на немската галактическа организация DLR също е съдействал за плана.

Независимо от времето, пасажерите ще пътуват по този маршрут с помощта на водорода “, съобщи Щефан Шранк, началник на плана в Alstom, пред организация AFP, приветствайки създаването като „ първа в света “.

Разработчиците се надяват, че водородните влакове ще могат да обезпечат решение за нулевите излъчвания за железопътни пътувания по линии, които към момента употребяват дизелово гориво, което зарежда към една пета от пътуванията с влакове в Германия.

В последна сметка Шранк пресметна, че единствено в Германия „ сред 2500 и 3000 дизелови влака могат да бъдат сменени с водородни модели “.

Влаковете на Alstom се употребяват и на други места в Европа, в това число в Чехия, а основаните на водород решения за публичен превоз стават все по-разпространени. Два водородни влака на къси дистанции бяха показани в Глазгоу в Обединеното кралство предходната година за срещата на върха за климата COP21. Русия и Китай са измежду страните, които са почнали да опитват с трамваи, задвижвани с водород.

Други компании също преглеждат технологията. Германският инженерен колос Siemens тества първия си първообраз на водороден трен тази година, надявайки се да го пусне през 2024 година
Електрифициране на линията?
Повечето огромни железопътни линии в Европа и Германия се преобразуват да работят с електричество.

При по-малко употребявани локални линии, обаче, високите разноски за електрификация не всеки път могат да бъдат оправдани. Тези разноски могат да станат изключително непостижими, в случай че трудности, като да вземем за пример тунели и мостове, постановат непредвидени промени. Електрифицирането на влаковите релси изисква или трета линия, необикновена за селските направления, или надземни кабели.

Приблизително половината от районните влакове в Европа към момента се движат с дизел.
Новата опция
Coradia iLint се зареждат с чист водород, събират кислорода от въздуха и горивната клетка го преобразува през два входа в електрически ток. Единствените отпадъчни артикули в точката на произвеждане на електрическа енергия, са водна пара и топлота, което значи, че влаковете са с нулеви излъчвания.

В някои връзки системата наподобява повече на мотор с вътрешно горене, в сравнение с транспортно средство, задвижвано от акумулатори, или трен, обвързван към основната електрическа мрежа. Той непрестанно употребява водород и въздух, с цел да сътвори електричество и изисква презареждане с водород, когато е празен, до момента в който батериите са склонни да употребяват химическа сила, съхранявана в тях.

Известно е, че Toyota – първата компания, която има огромен комерсиален шлагер с отчасти електрическа подвижност със своя хибриден Prius – от този момент трансферира по-голямата част от своите проучвания за електромобилността към транспортни средства, задвижвани с водород. Едно от преимуществата е опцията за зареждане на автомобила с водород посредством помпа, за разлика от сегашната система с нефт и вместо да се постанова да се зареждат акумулатори.

Партньорската компания Linde - международен водач в производството на водородни станции за зареждане с гориво за шосейни коли - отваря първата атомна точка за зареждане на влаковете. Според разработчиците влаковете имат обсег до 1000 километра сред зарежданията и могат да се зареждат за 15 минути.

Германският канцлер Олаф Шолц и неговият заместител Роберт Хабек, който е и министър на стопанската система и опазването на климата, преди малко се завърнаха от пътешестване до Канада, чиято съществена цел беше подписването на ново съглашение за предстоящ импорт на зелен водород.

Но водородът към момента има своите дефекти. Въпреки че е най-изобилният детайл на планетата, той съвсем постоянно се смесва с други - най-разпознаваемият е О2 - с цел да образува вода. Извличането на чист водород остава скъпо и изисква сила. И към този момент най-евтиният метод да го извършите, към момента включва потреблението на изкопаеми горива. Но разноските за потребление на непотребната възобновима сила за добиване на водород спадат относително бързо, което скоро ще направи метода по-привлекателен.

Това обаче значи, че железопътният и публичният транспортен бранш ще би трябвало да се конкурират с условията на тежката индустрия и на автомобилния бранш, тъй като всички те ще желаят да се възползват от този източник на сила през идващите години.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР