Местна фирма в Рудозем започва да шие маски и до

...
Местна фирма в Рудозем започва да шие маски и до
Коментари Харесай

В Рудозем започват да шият маски

Местна компания в Рудозем стартира да шие маски и до неделя-понеделник ще могат да задоволят потребностите на всички поданици от общината.
„ Ангажирах едно от локалните шивашки предприятия да произведат на себестойност маски, които да бъдат задоволителни за цялото население на общината. Те дори отидоха да заредят платове и се връщат към този момент. Провокиран съм от това, че има огромен дефицит на маски, а еднократните маски са много скъпи, респективно това води до големи разноски за хората. Ако една еднократна маска коства 1,50-2 лв. и през днешния ден би трябвало да промените за 8 работни часа 4 маски, това е доста огромен разход. Затова взехме решение да бъдат трипластови от подобаващ плат за многократна приложимост - да могат да се перат, да се гладят. Така човек, като си купи няколко маски, може да си носи едната денем, вечерта да си я изпере “, съобщи кметът Румен Пехливанов.
На този стадий той не може да каже какъв брой ще костват, тъй като от компанията още не могат да създадат изчисленията.
„ Нека да видят по какъв начин върви производството. Фирмата изрази предпочитание в цената да си включи единствено разноските за материали и труд. След това получих позвънявания и от други локални шивашки компании, които желаят да създават на себестойност, само че ние ще направляваме и производството, и пътя до комерсиалните обекти, с цел да сме сигурни, че някой няма да ги изкупи и занесе за далавера в друга община. Ние сме си основали организация за нашето население. До неделя, най-късно понеделник на пазара ще има задоволително количество многократни маски да задоволим потребностите на цялата община “, добави кметът.
Предпазните средства ще се продават в аптеки и питателните магазини, които желаят. Единственото изискване към тях ще е да ги продават или на себестойност, или минимална надценка. „ Спекулата в последно време очевидно се вихри и ние взехме решение по този метод да я борим “, уточни Пехливанов.
Относно наложените ограничавания той споделя, че се съблюдават. „ Имаме проблем с хора, които са се завърнали от чужбина. До през вчерашния ден не бяха в лист, подлежащи на наложителна карантина. Сега би трябвало да ги издирим всички, да забележим по кое време са се върнали и да ги сложим под карантина. Имаме лица под карантина без да имат признаци - просто са се върнали от чужбина и сами са се сложили под карантина, което е похвално “, добави градоначалникът.
Той счита, че ще няма да им е мъчно да ги издирят, тъй като общината е дребна и се познават, дейни са доста кметовете и кметските наместници, защото те, дружно с персоналните лекари, шефа на лабораторията и управлението на общината, са в общинския щаб. 
„ Отворихме към този момент и два телефона, на които сме основали организация възрастни и самотно живеещи, хора с увреждания, хора под карантина да им бъдат закупени и закарани до дома нужните артикули или медикаменти. Дежурен чиновник от общината с превоз реализира доставките, естествено с техни средства “, изясни още кметът на Рудозем.  
" НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 18 март "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР