Местен референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци на територията

...
Местен референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци на територията
Коментари Харесай

Защо няма да има референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци в София?

Местен референдум за апаратура за изгаряне на боклуци на територията на Топлоелектрическа централа " София " няма да има, реши Столичния общински съвет. От Българска социалистическа партия оповестиха, че ще апелират решението в съда и ще не престават да упорстват за провеждането на допитването, като съберат гражданска подписка. Управляващите от ГЕРБ отвърнаха, че не трябва да се злоупотребява със страховете на хората, че инсталацията е рискова за здравето. Искането за осъществяване на референдум беше импортирано от 15 опозиционни общински съветници.

Калоян Паргов, общински консултант Българска социалистическа партия: Още няма изрично решение дали ще има референдум за апаратура за боклуци. Може да апелираме по правосъден ред. Ако съдът не се произнесе в наша изгода, остава последната алтернатива - дружно със софиянци да съберем нужните подписи, с цел да накараме тези хора да чуят гласа ни. Спорът ни е по отношение на мястото на инсталацията - дали да е в Топлоелектрическа централа " София ", или на " Садината ". Също по този начин от ГЕРБ желаят и друга технология. Затова би трябвало да питаме хората.
От Българска социалистическа партия са срещу инсталацията да е в центъра на София. Според ръководителя на Комисията по запазване на околната среда в СОС Лорита Радева инсталацията може да повлияе върху качеството на въздуха позитивно:
Лорита Рдева, ръководител на Комисията по запазване на околната среда в СОС: Надявам се изгодата да е за софиянци и града. Управление на отпадъците в София би трябвало да се води по нов и интегриран метод посредством една система, за която инсталацията се явява трета и завършваща фаза. Разговорът за това дали да я има е стартирал през 2012 година с решение на Европейска комисия, която финансира втората фаза за цех за механично-биологично отнасяне, който получи висока оценка, изключително във връзка с РДФ горивото, което в обсъжданата през вчерашния ден апаратура ще бъде употребявано за произвеждане на сила, която да задоволи потребностите на 70 000 семейства в София. Ще оползотвори непотребен за друго материал. Инсталацията дава опция да променим производството на Топлофикация, да обогатим нейната фаза с нова мощ, да сменяем остарели индустриални мощности с тази нова и да влияем върху качеството на въздуха.
Темата за площадките за преправка на отпадъците не може да бъде подлагана на референдум, означи Рдева. Те се дефинират с проект. От Българска социалистическа партия обаче считат, че въпросите в референдума са законосъобразни.

Само съд може да реши проблема, бяха съгласни и двамата.

Вижте цялата полемика във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР