Местен референдум, на който софиянци да решат да се строи

...
Местен референдум, на който софиянци да решат да се строи
Коментари Харесай

Референдум за RDF-инсинератора поиска "Демократична България"

Местен референдум, на който софиянци да решат да се строи ли инсинератор за изгаряне на RDF (твърди) боклуци в столицата, ще провокира " Демократична България ". За да се внесе обаче концепцията в Столичния общински съвет (СОС) по закон би трябвало 1/5 от съветниците да я поддържат. Общата бройка на СОС е 61 членове, което значи, че са нужни най-малко 13. Обединението има 12 съветници и в този момент търси още един от другите политически групи, който " да остави партийните си зависимости ", с цел да се внесе за разглеждане екологичното предложение.

Като претекстове за настояването на референдум Методи Лалов, ръководител на групата на " Демократична България " в СОС, разгласи с декларация, че сегашните ограничения, предлагани от общината и кмета Йорданка Фандъкова са изява на управническа отпадналост.

" Имаме кмет, който приканва жителите да не горят боклуци, с цел да се отопляват, само че пък поддържа плана за инсинератор, с който ще горим боклуци, с цел да се отопляваме. В центъра на град в долина, в която температурната инверсия постоянно задържа дни наред натрупващата се във въздуха нечистотия ", даде образец той.

" Имаме инвестиция от стотици милиона левове за оборудване (инсинератора), което ще разпръсква над 12 тона фини прахови частици (ФПЧ) годишно в центъра на София, съгласно Доклада по оценката на въздействието върху околната среда. В същото време поръчваме 2000 филтъра за комини с единична цена 3950 лв., които ще ловят няколко десетки грама ФПЧ годишно от кюмбетата в крайните квартали ", приведе той още един мотив в поддръжка на локалния референдум.

Ще се внасят ли от чужбина RDF боклуци за инсинератора, попита Лалов

Според калкулации на " Демократична България " настоящето столично дружество за механично отнасяне на боклуци създава към 50-60 000 тона RDF боклуци на година. За работата на бъдещия инсинератор с цялостна натовареност, с каквато е считан бизнес проектът му, обаче, са нужни 180 000 тона годишно.

" Ако не достави това количество гориво - 180 000 т боклук, Столичната община ще би трябвало да заплаща наказателна клауза. Освен в случай че не го достави от другаде, от Италия да вземем за пример, " нападна Лалов.

Инсинераторът ще е в Топлоелектрическа централа София, който е към " Топлофикация София ". Според " Демократична България " в този момент се укрива информация, която " евентуално ще потвърди зависимости сред общинското отоплително сдружение и една банка и енергийни босове с ползи в нерегламентираното горене на боклуци ".

Фандъкова счита, че не е бил толкоз замърсен въздухът

Кметът Йорданка Фандъкова разяснява, че казусът със замърсяването на въздуха в София няма да се реши с заявления и операции, а с доста сериозна работа и с разисквания в общинския съвет.

" Има признати две стратегии, които са работещи и въпреки и постепенно, дават резултат ", сподели тя. Истинското решение за съществено понижаване на дните с превишения на замърсеността на въздуха съгласно нея е в общото желании на политическите групи в съвета за " налагането на непопулярни ограничения за ограничение придвижването на коли в елементи на София ".

На въпрос за какво до момента не беше приложена мярката " зелен билет " в нито един от дните със съществено надвишаване на нормите на ФПЧ във въздуха, Фандъкова изясни, че за това се изискват най-малко два следващи дни нарастването на ФПЧ да е над 200 мг/куб.м.

" Добре е, че такива големи среднодневни превишения не бяха открити до този миг ", сподели тя и добави, че е предложила условието от два дни да се понижи на един, с цел да може по-бързо да се ползват ограниченията (зелен билет).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР