Местата за студенти първокурсници в някои специалности ще бъдат намалени

...
Местата за студенти първокурсници в някои специалности ще бъдат намалени
Коментари Харесай

МОН намалява приема на студенти в университетите

Местата за студенти първокурсници в някои специалности ще бъдат понижени тази година. Става въпрос за тези със свръх предложение - да вземем за пример " Администрация и ръководство " и " Икономика ", разгласи министърът на образованието Красимир Вълчев през днешния ден. За сметка на това, повече ще са бройките за образование в специалности с сегашен или предстоящ дефицит - да вземем за пример учители. Увеличават се местата в направленията „ Информатика и компютърни науки “, „ Хранителни технологии “, „ Ветеринарна медицина “, „ Математика “, " Педагогика ", " Педагогика на образованието по... ", " Медицина ".

Планираните места по държавна поръчка в 37-те държавни ВУЗ през образователната 2019/2020 година са 43 276 (за бакалаври, магистри и магистърска степен след бакалавърска), от които 36 984 - след приблизително обучение. Местата за докторанти са 2 249.

Индикативният размер на нужните средства за прехрана само че образованието на студентите и докторантите за първи курс на образование през образователната 2019-2020 година е в размер на 110,9 млн. лева

Бройките за студенти са с 2 500 по-малко от предходната година.

Очаква се да бъдат запълнени към 37 хиляди от субсидираните от страната места за първокурсници, предвиждат от Министерството на образованието. Според тях в частните висши учебни заведения ще влязат почти 8 200 студенти.

Нулев банкет

В 10 университета ще бъде разгласен нулев банкет по някои специалности - главно нетрадиционни за съответното висше учебно заведение, с по-малко студенти, с ниска оценка за качеството на образование, например " Икономика " в Аграрния университет в Пловдив; " Туризъм ", " Политически науки " и " Национална сигурност " във Великотърновския; " Администрация и ръководство " и " Туризъм " в Лесотехническия; " Икономика " в Шуменския и Университетът по хранителни технологии в Пловдив; " Национална сигурност " в Шумен, Велико Търново и Русе; " Обществено здраве " в Софийския университет.

Нулевият банкет е в действие за 16 посоки през последните 2 образователни години.

Готови са промени в закона, които ще разрешат студентите в специалности от посоки с предстоящ дефицит да не заплащат такси. Такива са " Математика ", " Химични технологии ", " Материали и материалознание ", " Педагогика на образованието по… ", " Религия и теология ", " Енергетика ", " Физически науки " и " Химически науки ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР