Местата за лишаване от свобода не могат да се сравнят

...
Местата за лишаване от свобода не могат да се сравнят
Коментари Харесай

Проф. Проданов: Местата за лишаване от свобода не се сравняват с домашния уют

Местата за отнемане от независимост не могат да се сравнят с домашния уют, защото тази система десетки години е била отвън публичното внимание. Едва от няколко години, след пилотно решение на Европейския съд за правата на индивида, се влагат средства за възстановяване на изискванията в местата за отнемане от независимост. Това съобщи в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия зам.-министърът на правораздаването Николай Проданов.

По думите му, от момента на задържането на кмета на регион „ Младост “ Десислава Иванчева и нейната заместничка тече социална акция, чиято цел е да се повлияе на съда да се доближи до по-лека присъда. Зам.-министърът на правораздаването разяснява и новата система за мониторинг на освободени лица под домакински арест.

Местата за отнемане от независимост не могат да се сравнят с домашния уют, защото тази система десетки години е била отвън публичното внимание, посочи проф. Проданов, като по думите му от едвам от няколко години, след пилотно решение на Европейския съд за правата на индивида, се влагат средства за възстановяване на изискванията в местата за отнемане от независимост.

Кадрите на окованата Десислава Иванчева, упрекната във взимане на рушвет, са били тенденциозни, само че са провокирали ненапълно целесъобразно публично неодобрение, съобщи зам.-министърът на правораздаването.
проф. Николай Проданов, зам.-министър на правораздаването: Основен принцип в системата за осъществяване на наказванията е да няма двоен критерий. След случките от лятото предприехме избрани дейности и длъжностните лица имат право да преценят по какъв начин да действат при всеки обособен случай.
Още от момента на задържането на кмета и зам.-кмета на Младост има „ социална акция “, която евентуално цели да се окаже въздействие върху съда, с цел да се доближи до по-лека присъда, съобщи проф. Проданов.
 Затворите трансформират разпоредбите за конвоиране поради Иванчева Затворите трансформират разпоредбите за конвоиране поради Иванчева
Променят разпоредбите за конвоиране на лишените от независимост. В момента комисия написа новата разпоредба, която ще бъде одобрена от Министерството на правосъди...

В продължение на един уикенд зам.-министърът на правораздаването проф. Проданов персонално тествал една от електронните гривни за следене на наказани на по-леки присъди, с цел да се увери, че могат да се приложи на процедура. Той изясни, че двата вида гривни за следене се слагат на левия гален или на китката на наказаните, а задачата им да се следи местоположението на наказаните.
 Осъдени на по-леки закононарушения ще носят електронни гривни за следене Осъдени на по-леки закононарушения ще носят електронни гривни за следене
До няколко месеца ще стартира потреблението на 250 гривни за електронно следене на наказани за по-леки закононарушения. С устройствата ще могат да се к...

Подобни ограничения ще се ползват най-широко по отношение на лица, наказани на пробация, тъй че да се управлява да не посещават неразрешени за тях места, изясни проф. Проданов. Средствата за гривните са обезпечени по Оперативна програма „ Добро ръководство “ и са в размер от малко над 1 млн. лева Системата разполага с 250 гривни, като тя може да понесе до 2000 бройки.
проф. Николай Проданов, зам.-министър на правораздаването: Основната техническа система съставлява една компютърна система, която обезпечава приемането и обработката на съответния сигнал.
Проф. Проданов изясни, че главната сума е за системата за мониторинг, а не за самите устройства. Той добави, че сходни гривни могат да се слагат и на лишените от независимост, които работят на външни обекти, или излежават санкции в общежития от открит вид. Устройствата могат да закесат унищожаване или нарушение на целостта им, като те имат и изпитателен темперамент, добави проф. Проданов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР