Месото е сред храните, които присъстват традиционно на трапезата на

...
Месото е сред храните, които присъстват традиционно на трапезата на
Коментари Харесай

Кaufland България съветва как да разпознаем прясното и качествено месо

Месото е измежду храните, които участват обичайно на трапезата на всяко българско семейство. Знаем ли обаче по какъв начин да отличим прясното и качествено месо, с цел да сме сигурни, че ще приготвим вкусно обичаните ни предписания? Отговорът на този върос даде проф. доктор Костадин Василев от Университета по хранителни технологии в Пловдив в първото издание от серията обществени полемики „ Да поговорим за качеството на храната “ на Kaufland България. Най-големият ритейлър в България, през чийто хипермаркети минават седмично над 1 млн. клиенти, започва публичен диалог за съставените елементи на качествената храна, в това число за търсенето, упованията и настройките на българите.

Когато един консуматор в началото дава своята оценка на даден хранителен артикул, той на първо време се доверява на външен тип, цвят, консистенция, конструкция, аромат и усет.

Затова проф. доктор Костадин Василев даде скъпи препоръки за това по какъв начин всеки може да познае прясното и качествено месо. То има чиста, нелепнеща повърхнина без слуз, на която се образува суха коричка при подсушаване. Тази коричка има бледорозов или бледочервен цвят според от типа, възрастта и пола на животното, от което е добито месото. При прорез то не би трябвало да навлажнява прилепената филтърна хартия.

Проф. Василев разкри още, че цветът на месото варира при другите типове, само че месният сок постоянно би трябвало да е транспарантен. Консистенцията на прясното месо е плътна, еластична, като образувалата се при напън с пръст хлътналост се запълва бързо, за разлика от размразеното месо.

Качественото месо може да се разпознае и съгласно цвета на тлъстинната тъкан. При едро преживнотите животни тя е с бял, жълтеникав или жълт цвят, твърда е и при смилане се троши и не лепне по пръстите. Свинската тлъстинна тъкан има бял, от време на време неясно розов цвят и мека, еластична консистенция, до момента в който при преживни животни тя е твърда и с бял цвят.

Проф. Василев посочи още, че при прясното месо костният мозък запълва цялата празнота на тръбните кости и е разтеглив, с жълт цвят. Сухожилията са плътни и еластични, а ставните повърхности са гладки и блестящи. При сваряване месото дава транспарантен, ароматичен бульон, като мазнината се събира по повърхността на огромни капки.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР