Месо, риба или пиле? На височина от 10 хиляди метра

...
Месо, риба или пиле? На височина от 10 хиляди метра
Коментари Харесай

Защо почти всички храни в самолета са безвкусни?

Месо, риба или пиле? На височина от 10 хиляди метра този въпрос губи новост: съвсем всички ястия наподобяват еднообразно безвкусни и това не се случва, тъй като въздушните превозвачи икономисват от храна по време на полет.

Ще ви разкрием какво ни пречи да се любуваме на храната във въздуха, по какъв начин самолетните компании я приспособяват към изискванията на полета и кои артикули резервират усета си без никакви трикове.

1. Сух въздух

Докато се изкачваме, не се трансформира усетът на храната, а нашето усещане: рецепторите за аромат и усет работят по по-различен метод, в сравнение с земята, основно заради прекомерно сухия въздух. По време на полет равнището на мокрота спада бързо и на височина от 10 километра доближава единствено 12% - по-сухо е, в сравнение с в доста пустини.

Назофаринксът изсъхва, усещаме по-лошо миризмите и затова усета на продуктите. Благодарение на поточната вентилация на кабината храната също изсъхва доста бързо: единствено няколко минути след сервиране, сочна пържола или пилешко филе има усет, неразграничим от дървени стърготини.

2. Ниско налягане

Друг фактор, който понижава чувствителността на вкусовите рецептори, е ниското налягане на борда на самолета. Поддържа се на 600-650 mmHg. Германски учени пресъздадоха параметрите на полета (налягане, равнище на мокрота, звуков декор и вибрации) в лабораторията и стигнаха до заключението, че пониженото налягане, съчетано със сухота, понижава способността ни да разпознаваме усетите, най-вече солено и сладко, с една трета. Но ние усещаме киселото, горчивото и пикантното съвсем като на земята.

Пътниците на първите постоянни полети не срещнаха този проблем, защото тогава те не летяха на толкоз огромна височина.

3. Фонов звук

Постоянното бръмчене на моторите също не усъвършенства възприемания усет на храната. Професорът от Оксфорд Чарлз Спенсър има вяра, че фоновият звук от 85 децибела придава на храната горчив усет. Психолозите удостоверяват заключенията му - те организираха опит, участниците в който признаха, че в шумна среда храната наподобява по-малко солена или сладка, а десертите стават изключително безвкусни. Но усетът на някои подправки (къри, кардамон, лимонена трева) се усеща по-интензивен по време на полет, написа pochivka.blitz.

Поради монотонния звук се ускорява така наречен пети усет умами, за което е виновна глутаминовата киселина (естествен аналог на мононатриевия глутамат). Намира се в сардини, някои гъби и водорасли, соев сос, отлежали сирена и домати. Ето за какво пасажерите в самолета толкоз постоянно избират доматен сок.

Готвачите на самолетните компании, от своя страна, се пробват да приспособяват ястията по време на полет към изискванията на полета, доколкото е допустимо - по-специално те го пресоляват, обилно го овкусяват с подправки и подобрители на усета.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР