Месец юни през 2022 г. е третият най-топъл, регистриран в

...
Месец юни през 2022 г. е третият най-топъл, регистриран в
Коментари Харесай

Третият най-топъл юни в историята!

Месец юни през 2022 година е третият най-топъл, регистриран в света по данни на европейската стратегия за наблюдаване на Земята " Коперник ". По-жежки в международен мащаб са били единствено юни 2019 година и юни 2021 година

Програмата за наблюдаване на Земята със спътници, кораби, самолети и метеорологични станции показва редица особености на юни 2022 година

Средната световна температура е с към 0,31 градуса Целзий по-висока от междинната за интервала 1991-2020 година В Европа това е вторият най-топъл юни в историята, като температурата е с към 1,6 градуса Целзий над междинната. Юни 2019 година е най-топлият, регистриран на Стария континент.

Особено рискови температури са регистрирани в Испания и Италия.

" Югозападна Европа, която претърпя първата си гореща вълна през втората половина на май, мина през нов интервал на изключителни температури четири седмици по-късно, който доближи кулминационната точка си на 17 юни ", се споделя в изказването.

Освен този район, страни като Франция, Япония и Съединени американски щати също претърпяха мощни горещи талази.

За разлика от това, в Гренландия и по-голямата част от Южна Америка температурите са били по-ниски.

" Очаква се през идващите години горещините, сходни на следените през тази година, да зачестят и да станат по-тежки както в Европа, по този начин и в други страни ", споделя Карло Буонтемпо, шеф на службата за климатични промени на програмата " Коперник ".

" Особено значимо е да се дават надеждни данни на обществеността, с цел да може всеки да следи тези трендове и да се приготви по-добре за това, което следва ", прибавя той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР