Месец юли през 2023 г. е най-горещият регистриран досега в

...
Месец юли през 2023 г. е най-горещият регистриран досега в
Коментари Харесай

Юли 2023 г. – най-горещият месец на Земята от 120 000 години насам

Месец юли през 2023 година е най-горещият регистриран до момента в историята ни, както и за последните 120 000 години, настояват учени, представени от Си Ен Ен.

Данните са безапелационни даже преди юли месец да е завършил.

Жегата през сегашния юли месец е била толкоз трагична, че бие всички досегашни върхове. Човечеството е претърпяло най-топлите три седмици досега… и най-горещите за последните 120 000 години.

Това може да докара до по-дълги горещи талази, по-интензивни стихии и горски пожари

Обикновено тези върхове, които наблюдават междинната температура на въздуха по целия свят, се усъвършенстват със стотни от градуса. Но температурата през първите 23 дни от юли месец приблизително е била 16,95 градуса по Целзий – доста над предходния връх от 16,63 градуса през юли 2019 година

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Данните, с които се съпоставя са от 1940 година насам, само че доста учени са безапелационни, че това е най-топлият месец на планетата ни за стотици хиляди години.

На доста места в Съединените щати бяха регистрирани 50 градуса по Целзий. Смъртните случаи поради рисковите температури набъбнаха стремглаво.

Почти 60% е вероятността това да стане в интервала май-юли тази година, предизвестяват от Световната метеорологична организация

За разлика от предходни горещи талази, този път има и доста ранени и то по най-необичайната причина – има хора с рискови изгаряния.

В Средиземноморието повече от 40 души са умряли, като на този декор целият район е обиден от мощни горски пожари.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Появата на „ Ел Ниньо “ – естествено климатично събитие със затоплящ резултат, към момента не е повлияла доста на температурите. Учените казат, че през 2024 година това ще изиграе забележителна роля и летните температури евентуално ще са още по-високи.

Днес у нас тук-там се чакат температури от над 40 градуса

Температурите на океанската вода също са невиждано високи.

И в това време учените напомнят, че тези температури ще ни костват хладни спрямо това, което следва, в случай че не спрем въздействието на човешката активност върху климата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР