Месец след загубата на кметското място в Будапеща кабинетът на

...
Месец след загубата на кметското място в Будапеща кабинетът на
Коментари Харесай

Орбан ограничава правомощията на новия опозицонен кмет на Будапеща

Месец след загубата на кметското място в Будапеща кабинетът на премиера Виктор Орбан разгласи предложение за ограничение на бюджетните пълномощия на индивида, ръководещ най-големия град в Унгария.

Това става, откакто вотът лиши от партия " Фидес " контрола над четири от петте най-големи града - най-лошият резултат за Орбан от десетилетие - откакто опозицията координира дейностите си за повторно тази година.

Законопроектът цели да се приоритизира системата на градския превоз, страдаща от недофинансиране и разчитала и при предходния кмет - съзник на Орбан - на инжекции от централното държавно управление. Мярката обаче евентуално ще засегне разноските за обществени услуги (от които " Фидес " не се отхвърляше, до момента в който бе на власт в града), като принуди столицата да пренасочи част от постъпленията от налози (около 500 млн. $ годишно) точно към превоза.

Кметът Гергей Карачон изиска от държавното управление да изтегли законопроекта и насочи молба към Орбан да не се отдръпва от обещанието си да работи с локалната власт даже там, където " Фидес " е изгубила. Според заместника му Амбруш Киш Будапеща може да се окаже затруднена и под " финансов напън " - градът към този момент и без друго харчи половината от постъпленията от налози, плащани от бизнеса, за рейсове, трамваи и метро.

Битка за власт

Министър от кабинета на Орбан, чието име не се загатва, в същото време твърди, че централното държавно управление ще продължи да поддържа градския превоз в столицата както и преди. През годините Орбан иззе доста пълномощия от локалната власт, а с тях - и елементи от бюджета им, централизира образованието и опазването на здравето.

Предложението може да даде път на тригодишна битка за власт сред Орбан и съперниците му преди изборите през 2022 година, отбелязва " Блумбърг ".

Днес социалистическата партия - най-голямата опозиционна групировка - разгласи, че поддържа самодейността на Карачон за опозиция против Орбан да се образува " съюз на свободните градове " като подготовка, с цел да се " активизира демократичната съпротива на улиците ".

В началото на месеца Карачон насочи първия си удар против политиките на Орбан, като разгласи " изключително състояние за климата " в Будапеща. Унгарските управляващи са срещу напъните на Европейски Съюз за реализиране на " климатична индиферентност " до 2050 година, написа EurActiv. Той също по този начин предложи да бъдат неразрешени някои противоречиви строителни планове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР