Месец след показния разстрел на Алексей Петров - Трактора в

...
Месец след показния разстрел на Алексей Петров - Трактора в
Коментари Харесай

Секретен доклад: Алексей Петров е превърнал ДАНС в политическа полиция, пазеща Станишев и Първанов с бандитски методи

Месец след показния разстрел на Алексей Петров - Трактора в публичното пространство не престават да витаят спорни оценки за личността му. Съвсем в древен жанр настроенията за него са от „ осанна “ до „ разпни го “. За някои някогашната барета и офицер от Държавна сигурност е прочут академик, честен предприемач, основател на една от най-големите застрахователни компании, съчувствен, донор, правилен другар, сенсей, брат и така нататък Образът му има и друга тотално тъмна страна – престъпник, мафиот, гарант и причинител на убийства, основател на незаконен „ Октопод “, нахален, комплексиран, само че с фикс идея за великолепие и социална значителност.

Faktor.bg получи от свои източници секретна справка(), направена най-вероятно при започване на 2009 година, откакто Петров към този момент е отхвърлен от ДАНС. Тя е дело на анализатори от контраразузнаването, целяща да осветли действието на службата по времето на Петко Сертов и въздействието, което е имал Трактора върху него и ДАНС.

Справката е от над 40 страници и е озаглавена „ ОТНОСНО: Действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно въздействие върху действието на министерство и структури на държавната администрация “. Условно тя може да бъде разграничена на два елементи. Първата е фокусирана върху опити на лобиста Стефан Гамизов и юрист Костадин Сирлещов да слагат контраразузнаването под надзор на частна конструкция, толерирана от тогавашния министър председател Сергей Станишев. Цялата интервенция е сякаш замислена с най-хубави планове – битка с корупцията. Но пътя към Ада постоянно е застлан с рози.

Втората част е отдадена на Трактора или господин Октопод, както доцент Петров стана прочут през последните години.

От документа излиза наяве, че Петров се е трансформирал в

действителния шеф на ДАНС,

а Сертов го е оставил да работи и да се саморазправя от името на страната с сътрудници и жители, само че не със законови средства, а със закани, рекет и шантаж. И тази власт Трактора придобива не без протекциите на някогашния министър председател Сергей Станишев. Реално под контрола на Алексей и доброволното абдикиране от началническия пост на Петко Сертов ДАНС е превърната в пленник на корпоративни ползи, и е употребена по най-брутален метод като политическа полиция, която би трябвало да парира и обезврежда всички закани и рецензии към властта – главно дейности, ориентирани против Станишев и тогавашния президент Георги Първанов.

На прицел – неприятни публицисти, които скапват имиджа на властта

Според секретната тогава информация първата офанзива се заформя към анонимния уебсайт „ Опасните “, който разгласява, компрометираща информация за ръководещите. Алексей Петров показва в организацията, че той е поел случая. Пред управлението на ДАНС Сертов твърди, че изявления в уеб страницата са „ ….атака против държавното управление и премиера Станишев и организацията би трябвало да откри кой стои зад изявленията. Мотивите му са, че в изнесеното се съдържа вътрешна информация за срещите му (на Алексей Петров, б.р.) с публицисти, както и елементи от диалозите му с Иванов (Златко Баретата, б.р.), Маринов (малкия Маргин,б.р.) и някогашния чиновник на Министерство на вътрешните работи Александър Петров. “

Участници от управлението на ДНС декларират на Сертов позиция, че не е работа на организацията да се занимава с тези въпроси, тъй като ще се предизвика „ …негативен резултат върху държавните органи и в частност върху организацията “. Шефове в ДАНС предизвестяват Сертов, че Алексей няма оперативни функционалности и права, не е минал през наложителна подготовка за действен чиновник, няма познания и опит да прави такива действия.

Първоначално Петров набеждава за уеб страницата „ Опасните “ някогашния началник на ГДБОП Тихомир Стойчев. Малко по-късно стартира друга теза – Огнян Стефанов и Младен Мутафчийски стоят зад анонимното издание. Предприема нерегламентирани срещи и диалози с тях, които са в прорез с правила за работа в организацията.

Под прицела на съветника Алексей Петров попада и основния редактор на най-влиятелната тогава печатна медия „ 24 часа “ Венелина Гочева. Гневен от изявления в изданието, Трактора в пряк диалог с Гочена е изискал да бъдат спрени сериозните публикации, тъй като в противоположен случай ще „ …бъде натоварена в багажника на автомобил и разходена до Витоша… “.

Алексей е гневен и от изявления във вестник „ Уикенд “, излиза наяве от справката. „ Петров е провел диалог с публицисти Димитър Златков като му е обяснил, че в случай че не приключи отрицателни изявления за него, ще изкорми брачната половинка му (впоследствие изданието разгласява няколко материала, възхваляващи Алексей Петров). Подобен диалог е извършен и със притежателя на уеб страницата „ Афера БГ “ Веселин Данов. “ В резултат на тези силовашки дейности Данов стопира отрицателните изявления за Петров и даже стартира персонално да го възхвалява.

На 21.08.2008 година Сертов уведомява Иван Драшков и Цветлин Йовчев, че уеб сайтът „ Опасните “ е разрушен, а зад него изрично стои Огнян Стефанов. Шефовете на ДАНС обаче са показали, че в никакъв случай не са видели документи и разкрития за тези изказвания, които стартира и Алексей Петров. Авторите на справката са безапелационни, че бездействието и несъответстващото държание на шефа Петко Сертов са косвена поддръжка за дейностите на Трактора и го подтикват да работи безотговорно в тази посока.

Служители на ДАНС и Министерство на вътрешните работи са превърнати във врагове

С противозаконните си дейности Трактора концентрира върху себе си и доста основателни рецензии от сътрудници. Обвинява шефовете от агенцииията Иван Драшков и Веселин Марков, че стоят зад офанзивите против него и са къртици, тъй като се познават с Мутафчийски. Справката сочи, че Петров насочва директни закани за разпра към Веселин Марков, който тогава е гавен шеф на организацията, и Тихомир Стойчев, което е казус в работата на контраразузнаването и специфичните служби. Заплашен със разпра е и някогашният зам. началник на ДАНС Иван Драшков, тъй като е провел среща с Младен Мутафчийски поради репресиите, на които Петров слага него и Огнян Стефанов.

Ново вътрешно напрежение в ДАНС избухва и когато Петко Сертов дефинира без аргументирано пояснение, че Алексей Петров ще координира взаимоотношението сред ДАНС, Министерство на вътрешните работи и прокуратура. Така на практика от процеса на взаимоотношение са извадени основният шеф Веселин Марков и шефът на дирекция „ Противодействие на трансграничната проведена престъпност “ Красимир Христов. АПетров се трансформира в едноличен стопанин на ДАНС и стартира да командва и работи структурата като частна. Поставя директни задания на чиновници от ДАНС без знанието на директните им началници. Йерархичните зависимости са изцяло обезвредени, а вместо в постройката на ул. „ Черковна “ в столицата срещи и секрети завери стартират да се организират на следения от Трактора басейн „ Спартак “. По-късно против шефа Веселин Марков в ДАНС постъпват два сигнала – единият е от депутата Волен Сидеров, а другият от Константин Спасов, някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи, който към сегашния миг работи в ЗК „ Лев Инс “, благосъстоятелност на Петров. По-късно излиза наяве, че единият донос е подхвърлен на Сидеров от Слави Бинев, който е непосредствен на Петров. Така се обяснява, че сигналите са подправени, а зад тях стои Алексей. В същото време в организацията постъпват редица съществени сигнали против дейности и връзки на Алексей Петров, само че против нито един от тях Петко Сертов не е разпоредил вътрешна инспекция. Напротив - самичък се пробва да ги замазва и потушава.

Справката сочи еднопосочно, че Петров е основал паралелни механизми на ръководство, а това води до „ …демотивация, комплициране и рецесия на доверието на чиновниците към управлението на организацията “.

Политици в спекулация с господин „ Октопод “

Служители на ДАНС организират неконкретни диалози с шефа Петко Сертов с вяра да спре Алексей Петров и компрометирането на службата. Но диалозите стават притежание на депутата от Българска социалистическа партия Татяна Дончева, която стартира офанзиви против Цветлин Йовчев, Веселин Марков и други Дончева даже твърдяла, че единствено Алексей ще ги почисти тях от организацията. В акцията се включва и някогашният секретар на Министерство на вътрешните работи, интензивно лице на задкулисието Цвятко Цветков, който е и масон, и човек от управлението на Българска социалистическа партия. Той дружно с Дончева се сочат в справката като „ …единствените политици, които намерено и изрично се оповестиха в отбрана на Алексей Петров след абсурда с побоя на журналиста Огнян Стефанов “.

Замесено е и името на различен социалист – Румен Овчаров. Твърди се, че той е непосредствен с Дончева и има претекст да нападна Първанов и Станишев, поради иден конгрес. Сертов разпорежда на Владимир Писанчев да стартира инспекция, която да обясни дали Овчаров и Дончева са къртици на вътрешна информация от ДАНС към Огнян Стефанов. Засечени са техни телефонни диалози и срещи, само че се осветяват и дейни телефонни връзки сред Дончева и шефа на организацията Петко Сертов. Освен това Дончева е имал за три месеца 110 диалога с някогашния началник на НСС Иван Чобанов и с някогашния шеф на работа Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС) Орлин Иванов. Чобанов пък е имал 217 нерегламентирани свързвания със чиновници на ДАНС.

Резултатът от инспекцията е, че Петко Сертов - по данни на действен източник, е уведомил Татяна Дончева и Иван Чобанов, че са желали разпечатки от мобилните им телефони и са били под наблюдаване. Данчева била предизвестена за това и от Алексей Петров, настояват създателите на справката.

Разработен е и сюжет за ответна реакция – Иван Чобанов да свика конференция и да оповести, че са подслушвани депутати, а Дончева да изиска инспекция от Вътрешната комисия в Народното събрание, ръководена тогава от царския народен представител Минчо Спасов. В следствие Иван Чобанов се отхвърля от този проект, а Дончева остава да работи сама с Цвятко Цветков. Скандалът довежда до искане на оставки и опити за уволняване на Писанчев, Драшков, Марков и Цветлин Йовчев. В абсурда с подслушванията и разплитането му по-късно са забъркани и имената на Румен Петков, ген. Атанас Атанасов, Бойко Борисов, Ваньо Танов и други Но както всичко в българската политика и публичен живот – огромна стихия в чаша вода.

Вместо happy end

Алексей Петров бе махленски за началник на незаконен октопод. Получи една камара обвинявания, само че след близо 10 –годишни правосъдни саги бе оневинен по всички каузи. Вместо в затвор, справедливостта го застигна в гората на Витоша. Умря като изтъкнат академични учител, сполучлив предприемач, а даже го сочат и за татко на днешното ръководство.

Петко Сертов и до ден сегашен е благополучен пенсионер, който даже може да си разреши да се загуби в Гърция. Никой не му е потърсил сметка, че е трансформирал за няколко година ДАНС в политическа полиция, която да брани от рецензии и разкрития за властта, дал е на концесия българското контраразузнаване на човек, апетитен за престъпник.

Никой не потърси даже морална отговорност от Станишев и Първанов, че са позволили една от най-важните специфични служби да добие бандитски облик, че са покровителствали Сертов и Алексей Петров за поредност от безобразия и беззакония. Но те знаят цената – какви услуги им е правил Трактора.

Б.Р. Въпросната информация е била известна и на Алексей Петров, поради което даже и след напускането на ДАНС е отправял закани към сътрудниците си.
Прикачени файлове
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР