Месец след първата заявка за готвени мерки срещу инфлацията, пакетът

...
Месец след първата заявка за готвени мерки срещу инфлацията, пакетът
Коментари Харесай

Водещ икономист: Прогнозата е за 13% средногодишна инфлация

Месец след първата поръчка за готвени ограничения против инфлацията, пакетът стана явен тази седмица - не се стигна до въвеждането на необлагаем най-малко, макар че множеството съдружни сътрудници го желаеха, само че пък съществено се подвига минималната пенсия и се подкрепят по-бедните възрастни хора. Въвеждат се и данъчни промени с много противоречив резултат. Пакетът претърпя не малко рецензии - че ще акумулира повече инфлация, че ще генерира по-високи цени и че не трябва да се дават пари на калпак. Може ли тези 2 милиарда лв. анткризисен пакет да усилят инфлацията в края на годината до 20%, както предвиждат някогашни финансови министри и икономисти? С коментар по тематиката в гостува основният икономист на " УниКредит Булбанк " Кристофор Павлов.

Целта на този пакет е не да понижи инфлацията. Инфлацията сега идва от две направления - пандемията и войната в Украйна. Ясно е, че държавното управление няма надзор върху тях, изясни икономистът.

Нивото на приходите в България е по-ниско и при световен напън общото равнище на инфлация е по-голямо. Ние сме доста близо и до войната в Украйна и натискът върху ценовите нива при нас ще се усеща доста по-ясно, счита той.

Аз мисля, че стагфлацията в огромна степен е реалност, съобщи Павлов.

Смятаме, че през тази година икономическият напредък ще е към 2% в подтекст на доста висока средногодишна инфлация - 13%, предвижда икономистът.

Каква е прогнозата за лихвите по заеми и депозити - вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР