Месец след като бяха обявени плановете за либерализиране на пазара

...
Месец след като бяха обявени плановете за либерализиране на пазара
Коментари Харесай

Енергийната реформа се отлага за неопределено време

Месец откакто бяха оповестени проектите за либерализиране на пазара на ток, епидемията от ковид ги постави на пауза

© Цветелина Белутова Промените в Закона за енергетиката, с които от 1 юли се очакваше 55 хиляди компании и над 3100 семейства да бъдат задължени да излязат на свободния пазар на ток, ще бъдат отсрочени. Това удостовери пред " Капитал " ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов. А повода е, че поради рестриктивните мерки около ковид няма по какъв начин да се проведат наложителни публични разисквания и полемики по промяната.

Планът беше текстовете на законопроекта да се показват точно в този момент и до края на месеца да бъдат съгласувани с всички заинтригувани страни, тъй че през април да влязат в действие. Сроковете се постановат заради това, че от 1 юли Комисията за енергийно и водно контролиране би трябвало да направи всички сметки за бъдещите цени на тока за бита, както и да дефинира планирана борсова цена.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Всичко това в този момент няма по какъв начин да се случи и енергийната либерализация ще бъде отсрочена неразбираемо докога. Ако епидемията от Covid-19 отмине бързо, е допустимо текстовете да бъдат гласувани преди лятото, тъй че от есента дребният бизнес въпреки всичко да излезе на свободния пазар. Но при по-голямо закъснение промяната евентуално ще остане за 2021 година Пълното унищожаване на контролираните цени би трябвало да се случи най-късно от 1 юли 2025 година, като концепцията на ръководещите е това да става гладко през идващите години, с цел да няма ценови шокове за потребителите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР