Месец след като бе обнародван в Държавен вестник, антикорупционния закон

...
Месец след като бе обнародван в Държавен вестник, антикорупционния закон
Коментари Харесай

Общинските съвети без лекари и юристи

Месец откакто бе обнародван в Държавен вестник, антикорупционния закон ще бъде ремонтиран. Вносители на първата промяна са шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и Християн Митев от Обединени патриоти. Промяната планува удължение на периода за подаване на заявления за несъответственост. От АБВ предизвестиха, че бъдещите общински препоръки ще останат без лекари, адвокати, учители.

“След като стана ясно, че има проблем, беше вкарана една корекция в антикорупционния закон – че срокът за подаване на нови заявления се удължава на един месец и че нуждата да се подават такива заявления ще бъде от декември 2019 година, т.е. към този момент няма да се разчита на заварено състояние, а разпоредбите ще влизат в действие от идващите избори ”, разяснява през вчерашния ден на брифинг шефът на АБВ Константин Проданов.

Той изясни, че главният проблем остава. Проданов предизвести, че всички общински съветници, които са общопрактикуващи лекари ще бъдат наранени, тъй като нормално подписват контракти с общината, с цел да наемат помещение в съответното ДКЦ. По същия метод ще бъдат наранени адвокати и юрисконсулти или хора, които са си закупили една акция от дружество, което има някакъв контракт с общината.

“4500 лекари и няколко хиляди учители не могат да бъдат претенденти за общински съветници – би трябвало да се намеси Комисията за отбрана от дискриминация. ” Това съобщи Румен Петков, член на Изпълнителното бюро на АБВ.

“Проблемът породи от това, че се наложи на всички общински съветници в страната, в границите на една седмица от обнародването на закона, да подадат още веднъж декларация за несъответственост, само че към този момент по нови условия. Т.е. хора, които са определени преди години по други правила, в този момент се постанова още веднъж да заявяват съществуване на несъответственост и то по няколко доста противоречиви линии. На общинските съветници се забрани да бъдат еднолични търговци, съдружници, членове на управителни и надзорни препоръки на сдружения, които имат връзки с общините ”, уточни Проданов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР