Месец септември през далечната 1901 година, САЩ. В Бъфало се

...
Месец септември през далечната 1901 година, САЩ. В Бъфало се
Коментари Харесай

Уилям Маккинли - третият убит президент на САЩ

Месец септември през далечната 1901 година, Съединени американски щати. В Бъфало се организира панамериканското ревю на съвременни достижения, което се трансформира в място за срещи на политици и едри капиталисти.

Президентът Уилям Маккинли също участва на панаира. На 6 септември, в концертната зала наречена " Храм на музиката ", той устройва за първи път известния обред " президентско здрависване ", и позволява всеки жител, който желае да го поздрави. В редицата искащи застава и млад мъж с превързана дясна ръка. Когато стига до президента, той подава лявата си ръка, а с дясната, в която под превръзките е скрил револвер , стреля два пъти в него от упор. Първият патрон попада в металното копче на балтона на Маккинли и отскача, без да го рани. Вторият обаче попада в корема и засяда по този начин, че даже по-късно не е открит от лекарите. Президентът се свлича на земята, до момента в който върху стрелеца се нахвърлят сътрудници на Тайните служби от защитата и го арестуват.

Embed from Getty Images

Рисунка, която възвръща събитията

Маккинли е откаран в болница, където е опериран. Първоначално той е в схващане и цяла седмица има вяра, че ще оцелее. На 14 септември обаче умира поради затруднения, които предизвикват тежък сепсис на кръвта. Има доктрина, че причина за това стават ниските стандарти на тогавашната медицина, само че никой не знае дали той е можело да бъде избавен.

Embed from Getty Images

Така 25-ият президент на Съединени американски щати става третият погубен, след Ейбрахам Линкълн (1865 г.) и Джеймс Гарфилд (1881 г.)
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР