Месец септември е изпълнен с дати, свързани с писателя-дисидент Георги

...
Месец септември е изпълнен с дати, свързани с писателя-дисидент Георги
Коментари Харесай

Септемврийският календар е пълен с дати, свързани с писателя дисидент Георги Марков

Месец септември е изпълнен с дати, свързани с писателя-дисидент Георги Марков. 

На 7 септември бе годишнината от покушението против него, а два дни по-късно – на 9-ти – от окончателното му решение да не се връща в родината си в никакъв случай повече. На 11 септември пък бе годишнината от кончината му. 

В същия времеви диапазон тази есен издъхна и по-малкия му брат – Никола. Той умря на достолепните 91 години в Торонто, Канада, където изкара последния стадий от житейския си път. Тъжната вест за кончината му бе обявена от известния тв публицист Бойко Станкушев в профила му в обществената мрежа ФБ.

Рожденият ден на Тодор Живков – 7 септември се оказа съдбовен за Георги и брат му Никола, по прякор Кольо Опозето. Приживе и двамата недолюбваха Тато и това е една от аргументите, заради които избраха да емигрират.

Георги Марков напуща България още през 1963 година след арест и нанесен му обой в VI районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи – София. Първоначално се преселва в Италия, а години по-късно търси шанса си в Съединени американски щати и Канада.

За покушението против Георги Марков – Джери на 07.09.1978 година, е писано доста. И до през днешния ден обаче никой не може да каже със 100%-ва сигурност по какъв начин тъкмо е осъществено то и заради каква причина.
Съществуват съмнения, че гарант е бай Тошо, а помагачи в пъкленото дело са Комитет за Държавна сигурност (на СССР). 4 дни по-късно, Марков издъхва. 

Според журналистката Ангелина Петрова, прословутият „ български чадър “, е просто мит. Според нея основният провинен за гибелта му е неговата котка, която го одраскала. В резултат на това той получил тетанус, само че медиците объркали диагнозата и това довело до кончината му.
Колкото и любопитна обаче да е тази версия, надали е вярна. 

Според починалия Аркадий Ваксберг, татко на някогашната Българска национална телевизия водеща Татяна Ваксберг твърди в книгата си за лабораторията на отровите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), че Владо Костов от „ Свободна Европа “, който през 1978 година усетил убождане на улица в Париж, а по-късно жена му разкрила диря от непознато тяло в гърба му, е генерална подготовка преди покушението против Георги Марков.
Целта на комунистическите секрети служби била да видят какво ще се случи с Владо, с цел да вземат решение по какъв начин да действат с Марков.

Със сигурност не е случайност фактът, че атентатът против Джери е осъществен точно на рождения ден на Тато. Действията против него обаче закъснели, защото в продължение на близо две години, той правил серията „ Задочни репортажи “.
Акцията по убийството му била подхваната едвам, когато приключил серията репортажи. В този ред на мисли всички са били наясно, че каквото е имал да споделя, към този момент го е споделил.

Георги Марков избягал в Италия при брат си, откакто комунистическата власт свалила пиесата му „ Аз бях той “, осмиваща Тодор Живков. По това време Кольо Опозето живеел на Ботуша от 6 години и се препитавал с филателия. 

Понякога Джери му оказвал подпомагане като пренасял контрабандно скъпи пощенски марки. Така да вземем за пример през 1966 година употребявал втората си брачна половинка, с цел да прекара зад граница остаряла шведска марка, струваща цяло положение. Тя я пъхала ту в гащите си, ту в сутиена си. с парите от нея, Никола щял да си купува първокласно BMW.

Пребиваването на Георги Марков в Италия било самотно и лимитирано откъм контакти. Надявал се да пробие в италианското кино като сценарист, само че макар, че се срещнал с Федерико Фелини, не съумял. Основната причина за неуспеха му бил фактът, че не знаел езика им.

Пред другари Джери постоянно споделял, че оказва помощ на Държавна сигурност, само че уточнявал, че не доносничи, а единствено съветва, за което получавал пари. Твърдял, че персонално Министерство на вътрешните работи шефът Ангел Солаков му дал еднократно сума от порядъка на 27-28 хиляди лева Според някои точно Държавна сигурност подкрепила емигрирането му. 
Източник: Уикенд





 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР