Месец септември беше месецът с най-ниска активност на банките от

...
Месец септември беше месецът с най-ниска активност на банките от
Коментари Харесай

Банките с най-ниска активност от началото на годината

Месец септември беше месецът с най-ниска интензивност на банките от началото на годината. Анализът на MoitePari.bg за септември сочи, че единствената интензивност, която демонстрираха трезорите, беше при срочните депозити. Както всекидневно, банките продължиха наклонността за понижение на лихвите. При потребителските заеми акцентът беше върху удължение на периодите на годност на настоящите условия, което на процедура лиши клиентите от нови оферти. При ипотечните заеми даже и такива стъпки не бяха подхванати, което добави общото положение на бездейност на банките през септември.

Срочни депозити

Слаба беше интензивността на банките при депозити през септември. Само три банки започнаха корекции в офертите, като две от тях намалиха предлаганите лихви.

Тексимбанк стартира предложение на още две срочности към общоприетия срочен депозит в лв. и евро – за период от 18 и 24 месеца. Промените влезнаха в действие от 07.09.2018 година

Банка Пиреос намали лихвените равнища на предложения по срочни депозити, предлагани в лв. и евро. Корекциите бяха приблизително с 0,05 пр.п.

Пощенска банка намали минимални лихвените равнища по част от офертите за срочни депозити. Промените са в действие от 05.09 година, като лихвите се намалиха с 0,02-0,05 пр.п. според от предлаганата срочност.

Потребителски заеми

През септември банките заложиха най-вече на удължение в периода на съществуващи промоционални акции. Три банки започнаха стъпки в тази посока, като множеството предложения са с продължен период до края на октомври.

Райфайзенбанк прекрати предлаганото на промоционалната си оферта за потребителски заем, която беше годна до края на август. На нейно място банката предложи нови промоционални условия с рента 5,4%. Банката промени таксата за разглеждане на документи от 0,5% мин.90 лева на 0,75% мин. 100 лева Преустановено беше предлагането на потребителски заем с отговор до 2 часа.

В края на месеца банката намали лихвите по потребителски заеми и отстрани праговете на лихвите съгласно периода на заема. Това на процедура докара до по-осезаемо възстановяване при заемите със период над 7 години и по-конкретно в техните лихвени равнища.

Банка ДСК удължи периода на промоцията по потребителски заеми. Промоцията се показва в даване на по-ниски лихви и такса за утвърждение. Условията бяха удължени до края на октомври.

Пощенска банка удължава настоящите си условия по потребителски заеми до 30-ти ноември. Офертите на банката включват спомагателна услуга по стратегия „ Защита на заплащанията “.
Fibank удължи периода на промоционалната акция по потребителския заем „ Рестарт “ до края на октомври.

Кредитни карти

Fibank удължи периода на промоционалната си акция по кредитни карти, по случай 25-годишнината на банката. „ Промоционална кредитна карта 25 години Fibank “ се предлага при следните условия:

-25% по-ниска лихва* за първите 25 отчетни интервала от момента на издаване на картата;
-без такса за поддръжка за първите 25 месеца;
-без такса за кандидатстване.
Промоцията е годна до края на октомври.

Жилищни и ипотечни заеми

Отминалия септември беше месецът с най-ниска интензивност на банките във връзка с жилищните заеми, от началото на годината. Всъщност, интензивността на банките беше не просто ниска, такава липсваше. Нито една от тях не предприе каквито да е дейности за смяна на изискванията по своите артикули. Началото на новия бизнес сезон не беше тласък за банките и те отложиха новостите за идващите месеци до края на годината.

Индекси на www.MoitePari.bg – разбор

3М депозити

Банките с промени в Индекса по тримесечни депозити в лв. през месец септември бяха: Пощенка банка и Пиреос. Пощенска банка намали лихвата по тримесечния общоприет срочен депозит и това докара до намаление на ЕГЛ по офертата с 0,02 пр.п. Банка Пиреос намали лихвата по депозит „ Пиреос 30+ “, като това от своя страна докара също до намаление на ефикасната годишна рента по депозита с 0,02 пр.п. Тези две корекции повлияха нищожно върху цената на показателя, който резервира равнищата си от месец август на 0,04%.

Само една беше банката с промени през септември, участваща в евровият показател. Това беше Пощенска банка, която предприе корекции по 3-месечния общоприет срочен депозит. Това докара до намаление на ефикасната годишна рента на офертата, участваща в показателя с 0,02 пр.п. Тази единствена промяна не се отрази върху цената на идекса, който в края на септември резервира равнищата си, по отношение на месец по-рано на 0,04%.

Потребителски заеми

Без поръчители

Рйфайзенбанк стартира предложение на нова оферта, която взе присъединяване в показателя. Това докара до възстановяване в изискванията, с който взе участие банката в него, като ГПР на новата оферта се намали с малко над 3 пр.п. Пощенска банка също усъвършенстваха офертата си, взела присъединяване в показателя, като ГПР се намали с близо 0,90 пр.п. Тези промени повлияха върху крайната стойност на показателя, който в края на септември се намали с близо 0,5 пр.п., по отношение на месец по-рано (от 12,01% в края на август на 11,58% в края на септември).

С поръчители

Нито една банка не предложи новости в офертите си с поръчители през месец септември. Индексът резервира равнищата си, по отношение на месец по-рано на 12,25%.

Пълната бездейност на банките през септември разумно не докара до промени в стойностите на показателите. За втори следващ месец те са без смяна и се резервират на равнищата си от юли. Левовият показател резервира равнището си от 4,90%, а евровият - 4,86%.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР