Месец преди началото на новата учебна година училищните директори търсят

...
Месец преди началото на новата учебна година училищните директори търсят
Коментари Харесай

Търсят се над 3000 учители преди началото на учебната година

Месец преди началото на новата образователна година учебните шефове търсят учители по математика, по информатика, по непознати езици, начални учители и учители за целодневната организация на образование, както и учители за предучилищното обучение. Това сподели ръководителят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева.

Тя заяви, че в този момент учителите и приравнените към длъжността " преподавател " са общо 93 000, а се търсят над 3000 учители, тъй като 3160 учители работят в учебните заведения, макар че са навършили пенсионна възраст и са се пенсионирали. Тези педагози преподават в учебно заведение, защото на техните места " няма млади учители ", изясни Такева.

Много е значимо и би трябвало да се знае, че към този момент учителите няма да бъдат назначавани на работа за няколко месеца или до привършване на образователната година - да вземем за пример до 30 май, до 15 или 30 юни, а ще бъдат назначавани от " 15 септември до 15 септември ", изясни Такева. Тя означи, че това е условие по Кодекса на труда и за него има и писмо на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в което той изрично предизвестява, че " шефовете би трябвало да съблюдават Кодекса на труда ".

" Досега учебни шефове нарушаваха Кодекса на труда и нито един министър не обърна внимание на това, а 8000 учители работят на срочни контракти и не могат да употребяват услугите на бюрата по труда, тъй като нямат девет месеца, в които да са работили през годината ", изясни Такева.

По думите й по тази причина безапелационната интервенция на министър Красимир Вълчев е вярна и нужна. " Апелирам, в случай че учебен шеф наруши Кодекса на труда и писмото на просветителния министър, да бъде глобен с най-строги ограничения ", прикани водачът на учителския профсъюз.

Изключително съм задоволена, че държавното управление на премиера Бойко Борисов заложи в управническата си стратегия образованието за приоритет, съобщи Янка Такева. Тя разяснява, че като първа стъпка в тази тенденция е нарастването на учителските заплати с 15% от 1 септември 2017 година, като за тази цел Министерският съвет отдели спомагателни към 80 млн. лв. преди седмица.

Според Такева обезпечени са средствата и за 2018 година и отсега нататък - от 2018 година до юни 2021 година, до момента в който завърши мандатът на настоящето държавно управление, всяка година би трябвало да има по 20-процентно нарастване на заплатите на учителите. Целта е да се доближи до учителска работна заплата от 1500 лв., като това е записано и в управническата стратегия на държавното управление, сподели Такева.

Тя означи, че увеличението на работните заплати на учителите е мотивиращо за заемането на педагогическите длъжности, само че и основава предпоставки за възстановяване на самочувствието и на престижа на българския преподавател.

Дирекцията за подготовка в Министерството на образованието и науката създава актуализация на Стратегията за развиването на педагогическите фрагменти, както и смяна в четири наредби, с които " да се облекчи бумащината в учебното заведение и в детската градина ", осведоми Янка Такева. Според нея с тези ограничения ще се сътвори по-добра организация в българското учебно заведение и ще се привлекат повече млади учители в него.

Постепенното прекосяване на едносменен режим на образование в българското учебно заведение е записано в Закона за предучилищното и учебното обучение, сподели Янка Такева. Според нея ученето на една промяна ще даде повече благоприятни условия на учителите да работят самостоятелно с учениците, както и да имат време за съвещания и за извънкласни и извънучилищни действия с децата. При учене на една промяна учителите ще имат повече благоприятни условия за работа с изоставащите, само че и с напредналите възпитаници, тъй като в този момент в огромните учебни заведения има застъпване на първата и втората промяна и тези действия мъчно се реализират, изясни синдикалният водач.

В огромните градове, където има повече поданици и повече възпитаници, съгласно изчисленията и информацията на СБУ, прекосяването на учене на една промяна няма да може да се случи до 2020-2021 година, а може да стане до 2027 година - с построяването на нови учебни заведения или с разширението на някои учебни заведения, както и с вярно кариерно и професионално насочване на учениците, разяснява Янка Такева.

Синдикатът на българските учители поддържа и оповестеното желание на МОН за задържане и обгръщане на децата в учебно заведение, съобщи Такева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР