Месец май ще започне без валежи и с високи температури,

...
Месец май ще започне без валежи и с високи температури,
Коментари Харесай

Прогноза за времето за май 2021 г.

Месец май ще стартира без превалявания и с високи температури, като дневните ще са към, на обособени места и над 30°. Промяна ще настъпи към 3-4 май. Тази година през май се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която в по-голямата част от страната е сред 16° и 19°, по Черноморието и във високите полета - 15°-16°, в планините - от 2°-5° по високите елементи над 2000 m до 12°-14° в по-ниските. Най-ниските температури през месеца ще са сред 3° и 8°, а най-високите - сред 28° и 33°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за месец май, съобщи организация Фокус.
В по-голямата част от страната приблизително месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата. Месечна норма на преваляванията е сред 50 и 70 mm, по Черноморието и долината на р. Струма – сред 30 и 50 mm, в планинските и припланински региони - от 70 до 140 mm.
 Седмична прогноза за времето за 26 април - 2 май Седмична прогноза за времето за 26 април - 2 май
В понеделник над цялата страна ще бъде слънчево. Максималните температури ще са сред 15 и 20 градуса. Във вторник над Източна Българи...
Месецът ще стартира без превалявания и с високи температури, като дневните ще са към, на обособени места и над 30°. Промяна ще настъпи към 3-4 май. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще стартира да нахлува относително леден въздух. В доста региони ще се развива купеста, в следобедните часове и до среднощ - и по-мощна купесто-дъждовна облачност. Има нараснала възможност за краткотрайни превалявания, съпроводени с гръмотевични стихии, вероятни са местни интензивни феномени. Температурите ще се намалят, изначало дневните, към средата на първото десетдневие – и минималните. Впоследствие се чака кратковременно усъвършенстване на времето и стопляне. Ще бъде най-вече слънчево; купеста облачност ще се развива над планинските региони, само че единствено на обособени места ще превали и прегърми. В края на първото и началото на второто десетдневие още веднъж на доста места ще има превалявания и гръмотевични стихии.
През множеството дни от второто десетдневие температурите ще бъдат близки до нормалните. Ще доминира слънчево време, в следобедните часове с развиване на купеста облачност, тук-там ще има и валежи, съпроводени от гръмотевични стихии. С по-голям обсег ще са явленията първоначално в края на десетдневието.
В началото на третото десетдневие вероятността за превалявания краткотрайно ще намалее. Температурите едва ще се покачат и отново ще са близки до нормалните. След 22-23 май въздушната маса над страната ще става все по-неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до среднощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има краткотрайни, интензивни превалявания, гръмотевични стихии и градушки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР