Месец и половина заведенията работят с намалено ДДС за храна

...
Месец и половина заведенията работят с намалено ДДС за храна
Коментари Харесай

Клиенти: Плащаме по-скъпи сметки в заведенията въпреки наналеното ДДС

Месец и половина заведения та работят с понижено Данък добавена стойност за храна и питиета - от 20 на 9%. Клиенти обаче се оплакват от високи цени , демонстрира репортаж на Българска национална телевизия.

Ако гледаме данните на Националния статистически институт цени те през юли в заведенията за хранене са се вдигнали с 2% по отношение на цени те на същите ястия през юли предходната година. От сектора обаче са скептични към тази статистика. Някои от тях настояват, че не са променяли цени те в менюто си от предходната година. Други споделят, че в случай че са вдигнали нещо, то е поради повишаване на някои от храните. Отново съгласно Националния статистически институт обаче храните като цяло са поевтинели съвсем % и половина. Попитахме хората и тук, и на морето - по какъв начин усещат цени те по своя джоб. Попитахме и ресторантьорите къде отиват тези 11% Данък добавена стойност , което страната им спести.

И това лято касови бележки обиколиха обществените мрежи. Супа - 8,50 лева, кафето - 3,50 лева, а доматите - близо 10 лв.. Според ресторантьорите в София - това е изключение и е годно най-вече за морето.

“Всяко заведение си дефинира неговата политика. Има чорба от 1,20 до 8,50. Абсолютно всички морски курорти в Европа, знаете, са по-скъпи от градовете ”, споделя Ричард Алибегов, ръководител на Българска асоциация на заведения та.

И по морето, и надалеч от него, има клиенти, които са недоволни, че ДДС-то за заведения та е намаляло, а цени те се движат в противоположната посока. Други пък считат, че цени те не са помръднали.

Това настояват и ресторантьорите. И споделят, че в случай че има смяна в цени те - тя е минимална и не ощетява клиента.

“Миналата година кафето при нас беше 2 лева, тази година сме го пуснали на 1,20 лева, съвсем двойно сме смъкнали цената ”, изяснява Юлия Лазарева, притежател на заведение.

“В някои цени имаме известно понижение, в някои цени имаме известно нарастване. Има поевтиняване при някои сезонни зеленчуци, обаче има нарастване при качествените меса ”, отбелязва Георги Мицов, управител на ресторант.

“Сега едно повдигане на цени те би довело единствено до по-голям отлив и няма да има никаква логичност ”, споделя още Алибегов.

Напомнят и че в никакъв случай не са обещавали, че пониженото Данък добавена стойност ще понижи и цени те.

“Цените няма да се смъкват. Идеята е да не се подвигат “, отбелязва още Алибегов.

А разликата от 11% в налога отивала назад в бизнеса.

“За да може той да се стабилизира, да поеме тези загуби от 3-те месеца, да възвърне личния състав си на работа ”, добавя ръководителят на Асоциацията на заведения та.

Повечето клиенти и някои ресторантьори са на едно мнение - чорба за 8,50 лева не е мъдро решение. Защото би понижило по този начин или другояче намалелите клиенти.

От сектора цитират Националния статистически институт и споделят, че юни 2020 година сривът в туризма клони към 90% и има понижение на задграничните визити у нас с към 75%.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР