Месец и половина преди началото на новата кампания за прием

...
Месец и половина преди началото на новата кампания за прием
Коментари Харесай

Пригответе си железни нерви! Тепърва почват драмите с първолаците в София

Месец и половина преди началото на новата акция за банкет в първи клас, разпоредбите още не са изцяло ясни, само че в общи линии се знае посоката, която беше поета от предходната година – критерият " уседналост " става водещ, вкарва се безусловно преимущество за притежателите на адресна регистрация повече от 3 години на едно място. С аргумента, че желае да бори сегрегацията, Националното съдружие на общините предлага уседналостта да е наложителна за всички, само че не и за ромитесъобщава БНР. Отпада критерият " месторабота ", който беше измежду водещите предходната година. Вече не е преимущество, че по-голямото дете учи в обещано учебно заведение, това ще носи точки едвам в случай че остане място след приема по уседналост.

Заместник-министър Таня Михайлова изясни: „ Винаги, когато има критерии, когато надлежно се ползват критерии за асортимент или за каквото и да е, постоянно ще има една страна, на която ще бъдат задоволени желанията, и друга страна, на която няма да бъдат задоволени желанията, и втората страна - че няма да е съгласна с това, което се случва “.

Забележки към нормативната уредба имат и учебните шефове. Три учебни заведения, които биха обобщили проблемите, с които се сблъскват кандидат-първокласниците и техните родители в София.

35-о учебно заведение се намира в квартал " Лозенец ", считан за влиятелен, 32-ро е измежду учебните заведения в топ 10 по успеваемост на матури, ситуирано е в необятния център. Недалеч от него и също в необятния център е 136-о главно учебно заведение, което обаче едвам запълва паралелките си и в което учат главно ромчета. Едно и също качество ли оферират учебните заведения в София?

Какво предлага 136-о учебно заведение, изяснява шефът Галина Сахиева: „ Общообразователна подготовка, от 1-ви клас приемът си е с избираеми предмети – български, математика. От 2-ри клас влиза непознатият език в начален стадий при нас, тъй като децата са най-вече от ромския етнос и за тях е значимо първо да усвоят книжовния български език “.

„ Нашата иновация е тъкмо в образователния проект и организацията – разделяме ги първите класове на две групи по езика, с повече часове в образователния проект тъкмо с тази цел “, добави тя.

Една улица дели региона на това учебно заведение и прилежащото – който живее отляво, ще-не ще, ще се учи на майчиния си език в първи клас. Който живее отдясно, получава шанса да усвоява два непознати езика още в начален стадий. Така стигаме до проблем номер 2 – ще се резервира ли спецификата на учебните заведения и надлежно досегашното им равнище и може ли единствено фактът, че родителите ти живеят в даден квартал, да подсигурява, че детето ще издържи на натоварването.

Директорът на 35-о СОУ Анна Калчева показва: „ При нас се има вяра още един спомагателен проблем, който още не знам по какъв начин ще решим по новите правила. Това е, че ние предлагаме образование по три езика от 1-ви клас – британски, немски и френски. И не знам тъкмо по новите правила по какъв начин тъкмо ще се получи разпределението на учениците “.

И паниките на шефа на 32-ро СОУ Нели Костова: „ Наистина при нас е доста интензивно образованието и от време на време някои от дечицата малко по-трудно се оправят с двата непознати езика. Вторият непознат език при нас се вкарва от 2-ри клас, тъй че от време на време родителите вземат решение да ги реалокират в малко по-спокойна атмосфера и не толкоз интензивно образование “.

Проблем номер 3 е самата концепция за местожителството като единствен аршин и отпадане на спомагателните индикатори. Проблемът е, че въпреки да наподобява добре на доктрина, когато се отнесе до съответен случай, лъсват дефекти.

Проблем номер 4 е предлагането на Националното съдружие на общините за ромските деца да не важи критерия уседналост, наложителен за всички останали. За някои това е противоположна дискриминация и ще внесе безпорядък.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР