Месечните заплати на членовете на комисията ще са между 11

...
Месечните заплати на членовете на комисията ще са между 11
Коментари Харесай

Ръководството на КФН вече ще получава петцифрени заплати

Месечните заплати на членовете на комисията ще са сред 11 и 13 хиляди лева С по-високи хонорари ще се попълня екипа от специалисти в регулатора

© Анелия Николова Още по тематиката
Само за месец КФН събра повече от половината си бюджет

Поднадзорните компании са внесли 10.5 млн. лева до края на януари
8 фев 2018
Карина Караиванова: Липсва доверие в финансовия пазар

Новоизбраните заместници не са политически компромис, счита ръководителят на Комисията за финансов контрол
20 окт 2017
КФН по пътя към независимостта

Финансовият регулатор желае да мине на самоиздръжка, само че не всички наранени харесват това
21 сеп 2017 Председателят на Комисията за финансов контрол Карина Караиванова към този момент ще получава 13 146 лева месечно заплащане. Тримата й заместници ще са с по 12 хиляди лева заплащане, а членът, отговарящ за отбраната на потребителите - 11.4 хиляди лева

Това оповестиха от институцията, която през предходната година мина към нов модел на финансиране по сходство на Българска народна банка. Комисията към този момент не получава дотация от страната като се финансира единствено с нараснали такси от поднадзорните лица, а приходите от наложени наказания се превеждат в бюджета. Досега са събрани към 11.5 млн. лева от плануваните за годината 20 млн. лева от такси, като някои от тях за застрахователите и пенсионните сдружения се заплащат на няколко вноски през годината.

Повече и за специалистите

Още с предлагането на новия модел на финансиране главният претекст беше създаване по-качествен екип с конкурентни на пазара заплащания. Така към този момент с увеличените приходи КФН покачва и възнагражденията на специалистите и чиновниците, като се възнамерява попълването на незаети бройки от щата. Това се чака да става поетапно в идващите месеци, като най-съществени потребности има от актюери, IT експерти и анализатори.

Средната заплата на шефовете на дирекция към този момент са 5 133 лева, а актюерите ще получават по 4 500 лева Средните хонорари на специалистите ще варират от 2 893 за старшите до 1 472 лева за младшите.

С това Караиванова извършва поръчката си за бистрота по тематиката и задава добър звук и за други институции. Дълго време заплата на гуверньора на Българска народна банка беше обект на самоналожена загадка по времето на мандата на Иван Искров, изключително след обществения яд към КТБ. След назначението на новия шеф Димитър Радев сумите бяха оповестени. В бюджета за 2018 година е посочено, че той ще е с съществена заплата от 15 368 лева, подуправителите - по 13 173 лева, а останалите членове на управителния съвет - по 4 391 лева Тези равнища са без смяна за последните две години.

Интегриране на надзорите

Друго направление, в което се чака да бъдат ориентирани повече средства при новия бюджет, е за интегрирана система, която да обхване трите огромни надзиравани бранша - капиталовия, застрахователния и осигурителния. Там е регистрирано, че употребяваните софтуерни решения са остарели и към този момент се работи по концепцията за обновяването им и свързването им. Очакванията в институцията са по този начин да се усъвършенства и регулацията на финансовите групи, опериращи допълнително от един бранш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР