Месечната заплата на един евродепутат е точно 8 757,70 евро,

...
Месечната заплата на един евродепутат е точно 8 757,70 евро,
Коментари Харесай

Каква заплата получават евродепутатите?

Месечната заплата на един евродепутат е тъкмо 8 757,70 евро, сподели информация на Novini.bg със уеб страницата на Европейския парламент (ЕП).

Сумата е такава преди облагане с налози и е закрепена към юли 2018 година. Съгласно единния статут на институцията, който е в действие от юли 2009 година, всички членове на Екологичен потенциал получават една и съща заплата.

Всички евродепутати заплащат налози и им се приспадат осигурителни вноски. С това надницата им се равнява на 6 824,85 евро чист приход. В допълнение множеството страни от Европейски Съюз могат да подчинят заплатата на националния приход на съответната страна. Така крайната чиста сума зависи от данъчната политика на съответната страна.

Парите, които специалистите взимат за активността си, идват от бюджета на Парламента. Неговият дял се равнява на една пета от общите административни разноски на европейските институции. Това от своя страна прави 1.2 на 100 от общия бюджет на Европейски Съюз.

Бюджетът на Екологичен потенциал за 2018 година възлиза на 1,95 милиарда евро. 44% са за разноски за личен състав. Бюджетът покрива и разноските за устни преводи и разходи от общ темперамент. Надбавките за общи разноски са в размер на 4 513 евро на месец.

Евродепутатите разполагат и със средства за служебни пътуванията. Разходите се обезпечават единствено против предоставена фактура. Покрива се самолетен билетен, пътешестване с железопътната мрежа или 0,53 евро за километър с кола. Членовете на Екологичен потенциал получават още закрепена дневна надбавка от 320 евро.

Зa acиcтeнти, нaeмaнe нa пoмoщeн пepcoнaл и сътрудници в paбoтaтa ca oпpeдeлeни 19 709 eвpо. В месечния бюджет е включено и заплащането за стажанти.

Всеки евродепутат има право на осигурителна пенсия след навършени 63 години. Сумата е равна на 3,5% от месечното заплащане за всяка цялостна година от мандата. Размерът на парите обаче не надминава 70 на 100 от годишните приходи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР