Месечната карта за градски транспорт в София за учениците, студентите

...
Месечната карта за градски транспорт в София за учениците, студентите
Коментари Харесай

Месечната карта за ученици и студенти в София става 15 лв. - Общество

Месечната карта за градски превоз в София за учениците, студентите и докторантите от през днешния ден е с цена 15 лв.. Решението за понижението на преференциалните документи е записано в Постановление за краткотрайни ограничения за справяне с финансовата рецесия на Министерски съвет и е със период до края на годината.

Преференцията е за учениците, студентите и докторантите, които учат в образователните заведения на територията на Столичната община и са в регистъра на Министерството на образованието и науката. Тя не важи за учащите, които се образоват в образователни заведения отвън регистъра на МОН и за тези студенти, които употребяват студентска преференция с ISIC карти /Международни студентски идентификационни карти/. Те остават с цена 20 лв. за 1 месец и 200 лв. за година, прецизират от ЦГМ. 

Всички деца на възраст до 10 навършени години имат право на безвъзмездни карти за публичния превоз в София и за страната. Картите за право на безвъзмезден превоз са електронни и се издават в касите на ЦГМ. 

Всички заредени досега транспортни документи са годни, а до края на февруари Столичен общински съвет ще излезе с решение за механизма за отплата на жителите, закупили карти преди 1 февруари 2023. 

Няма смяна в цените на картите за пенсионери, защото те сега употребяват доста по-голяма отстъпка от плануванаъа от държавното управление. В момента отстъпката е 80% за лица над 68 години и за лицата с увреждания, и 50% за хората, пенсионирали се по стаж и възраст. 

ЦГМ краткотрайно стопира да продава годишни абонаментни карти за възпитаници и студенти, до момента в който пресметна каква би трябвало да е новата им цена. Досега тези карти костваха 200 лева, само че след решението на държавното управление тази цена следва да се понижи.

Очакванията са към края на февруари или началото на март общинското сдружение да възвърне продажбите им с новата цена.

Закупилите годишна карта преди 1 февруари ще могат да получат разликата сред двете стойности, изчислена на база от идващия месец до края на 2023 година, оповестиха още от СОС. Най-вероятно това ще става посредством подаване на заявление в ЦГМ. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР