Мерките за подкрепа на бизнеса ще са предимно две -

...
Мерките за подкрепа на бизнеса ще са предимно две -
Коментари Харесай

Два механизма към бизнеса: за подкрепа на заетостта и буфери за кредити

Мерките за поддръжка на бизнеса ще са най-вече две - за поддръжка на заетостта и за обезпечаване на буфери на комерсиалните компании с терзания за обслужване на заемите си. Това стана ясно след взаимната конференция на финансовия министър Владислав Горанов и министъра на стопанската система Емил Караниколов в Министерския съвет и след срещата им със обществените сътрудници – работодателските организации и синдикатите, за показване на ограниченията на държавното управление, които ще поддържат бизнеса в обстановката на ограничавания, свързани с изключителното състояние в страната поради ковид.

"За реализацията на мярката за поддръжка на заетостта ще предложим изменение в Кодекса за обществено обезпечаване и ще изградим механизъм, по който юридическите лица, които са пред избора да освободят избрани чиновници или да си дадат късмет още 3 месеца да ги задържат на работа, защото мярката е за три месеца, те да могат да се възползват от поддръжка от страна на страната в размер на 60 % от възнагражденията, които са плащали до момента на чиновниците. Това ще става посредством кандидатстване пред службите по заетостта, с подаване на информация за броя и съответни данни за лицата, за които ще се желае тази поддръжка, след което тя ще бъде трансферирана към юридическите лица, а те ще би трябвало да я добавят до 100 % и да запазят уговорката си към чиновниците, без да приключват трудовите правни отношения с тях “, съобщи Горанов.

Като втора мярка, обвързвана с инструментите, които да подкрепят финансово-кредитната система, тъй че тя да е сътрудник на бизнеса, финансовият министър изясни, че ще предложи на държавното управление нарастване от 500 млн. лева на капитала на Българската банка за развиване. Този запас ще служи в две посоки – едното е издаване на портфейлни гаранции към комерсиалните банки, което ще понижи финансовата тежест към тях и ще им разреши да демонстрират еластичност във връзка с своите клиенти, които изпитват усложнение, и втори инструмент в същия пакет, който ще даде опция, с посредничеството на комерсиалните банки, ББР или нейното сдружение за рисков капитал да вземат участие краткотрайно с алтернатива за назад изкупуване в капитала на сдружения, които изпитват нужда от сходно присъединяване. Така се обезпечава гратис финансиране на тази компании, тъй като лихвата върху капитала е нулева, сподели още министъра.

Владислав Горанов изрази удовлетворението си от разбирането по време на срещата, че ограниченията, които държавното управление предлага, би трябвало да търсят баланс сред това стопанският живот да продължи и тези, които са най-засегнати от първите удари на рестриктивните мерки поради епидемиологичната конюнктура, да могат да получат задоволително поддръжка по този начин, че да продължат да действат.

"Мерките, които обсъдихме са с небосвод идващите няколко месеца. Тънкият баланс е сред това да използваме запасите, които сега страната има, с цел да дадем опция оптимално гладко да минем през рецесията, а това изисква доста добър непрекъснат разговор и здрав и студен разсъдък ", безапелационен е Горанов. Той е удовлетворен от това, че на срещата държавното управление е получило положителни оферти и смислени оценки и от двете страни в обществения разговор.

Министърът на финансите посочи, че няма диагноза какъв брой дълго ще продължи рецесията, по тази причина би трябвало да съхраним ресурсите си за ръководене на процеса задоволително дълго време. Във връзка с установено недоумение на заповедта от петък на министъра на опазването на здравето с ограничаващите ограничения, Горанов изясни, че на този стадий цялата стопанска активност е позволена и може да се организира. Основната цел на заповедта е общественото ограничение, да не се струпват доста хора на едно място, като не трябва тази заповед да се интерпретира неправилно или да се ползва погрешно. "Стопанският живот не би трябвало да замре " – това е мнението на министъра.

"При сходна рецесия няма по какъв начин да излезем сухи от водата, евентуално някои бизнеси ще престанат да съществуват, само че тримесечната мярка, която предлагаме за поддръжка на заетостта, дава късмет на добросъвестните работодатели, които изпитват краткотрайни усложнения, да преминат през рецесията, без да приключват заетостта, да запазят приходите на личния състав си и да възстановят размера на бизнеса си в естествена среда “, разяснява още финансовият министър.

На срещата са разисквани и механически ограничения, свързани с отсрочване на периоди на заявления пред Национален статистически институт, годишното счетоводно привършване, заявления по Закона за корпоративното подоходно облагане и други, които държавното управление ще предложи в общ пакет за интервала на рецесията.

Владислав Горанов акцентира, че в тази обстановка най-важно е да се поддържа отворен канал с бизнеса, като разгласи, че в МФ ще бъде открита телефонна линия, на която бизнесът ще слага въпросите си за неизплатени разноски от страна на страната, като длъжник или възложител. Но министърът смята, че на този стадий не може да бъде признат упрекът към държавното управление, че има неизплатени отговорности от страна на страната, който е бил изразен по време на днешната среща. Горанов анонсира самодейност за разкриване в скоро време на телефонна линия за разяснение на проблеми на бизнеса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР