Мерките за компенсиране на потребителите заради високите енергиийни цени не

...
Мерките за компенсиране на потребителите заради високите енергиийни цени не
Коментари Харесай

Вицепремиерът Пеканов: Компенсациите не трябва да се раздават на калпак

Мерките за компенсиране на потребителите поради високите енергиийни цени не би трябвало да са " на калпак ". Това съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов по време на представянето през днешния ден на (Без)Алтернативен бюджет за 2023 година от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

" Не споделям, че в тази обстановка би трябвало да стигнем чак до уравновесен бюджет. Все още има опция  за дефицити.През пролетта считам, че ограниченията малко се забавиха. А това докара до повишаване на цените от страна на някои компании. Освен това трябва ограниченията би трябвало да бъдат краткотрайни. Те обаче трябва да се пазят за компенсиране на уязвимите консуматори и компаниите, само че тук всички ограничения не би трябвало да бъдат на калпак, а да има таргериране ", обясни Пеканов.

" Икономиката ни е в позитивен тренд, безработицата е рекордно ниска, само че инфлацията е рекордно висока. Не се намираме в потрес от страна на липса на търсене, в противен случай - намираме се в потрес от страна на предлагането, което води до повишаване на инфлацията. И тук вярната политика е да се изтеглят тласъците, а не те да не престават и в допълнение да натискат нагоре инфлационния развой ", безапелационен е вицепремиерът. Според него  не е време за " развързване на кесията ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР