Мерките за блокиране принудиха милиони служители по света да продължат

...
Мерките за блокиране принудиха милиони служители по света да продължат
Коментари Харесай

След пандемията: Гъвкавият режим на работа се превръща в норма

Мерките за блокиране принудиха милиони чиновници по света да продължат да извършват служебните си отговорности, само че от вкъщи си, възпремайки по-гъвкав работен режим. Това в действителност е един световен обществен опит, резултатите от който сигурно ще бъдат доста забавни.

Напоследък направиха усещане някои смели изявления и решения, на които просто би трябвало да се обърне внимание. Фейсбук и министър председателят на Нова Зеландия да вземем за пример са измежду най-новите последователи на по-гъвкавия режим на работа, откакто фирмите в света от ден на ден обмислят тактики за връщане на чиновниците по офисите.
 Twitter позволи на чиновниците си да работят от у дома
Twitter позволи на чиновниците си да работят от у дома " вечно "

Досега практиката се оказва сполучлива

В четвъртък Фейсбук съобщи, че възнамерява да схване отдалечената работа като дълготрайна наклонност, в сферите, в които това е допустимо.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн пък предложи да се вкара четиридневна работна седмица, което частично и да ускори туризма в страната.

Основателят и основен изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг сподели на чиновниците си, че софтуерният колос нападателно се отваря към отдалечената работа и отдалеченото наемане на чиновници през юли. Той чака половината от работната мощ на компанията да прави служебните си отговорности отвън офисите на Фейсбук през идващите от 5 до 10 години.

Подобни ходове се следят и при други софтуерни колоси от Силициевата котловина, в това число Twitter, които споделят, че чиновниците могат да работят от вкъщи " вечно ", в случай че желаят.
 Снимка 480597
Източник:

Гъвкавите работни политики се харесват от чиновниците, които се тревожат да се върнат в офисите, като в същото време дават място за дишане на фирмите, до момента в който вкарват нови ограничения за обществено разграничаване.

Джасинда Ардерн предложи четиридневна работна седмица, с цел да помогне за усилване на стопанската система и за справяне с салдото сред професионалния и персоналния живот. Според нея един от най-важните уроци от блокирането е това, че сме научили какъв брой гъвкави могат да бъдат хората, работещи от вкъщи и какъв брой положително може да бъде това за стопанската система.

Технологичният колос Microsoft тества четиридневната работна седмица предходната година в Япония. Експериментът беше счетен за сполучлив във връзка с отзивите и продуктивността на чиновниците.

" Работата от вкъщи остава избираема за множеството чиновници до октомври ", съобщи неотдавна представител на Microsoft.
 Тези специалности разрешават работа от вкъщи- заплатите са до 83 000 $ годишно
Тези специалности разрешават работа от вкъщи- заплатите са до 83 000 $ годишно

За някои от тях се изисква единствено бакалаварска степен

Както служащите у дома, по този начин и по-кратките работни седмици бяха приветствани от специалистите по човешките запаси като опция на всеобщото завръщане в офисите.

" Това би дало и по-добър баланс сред професионалния и персоналния живот на хората, които се нуждаят от независимост, като студентите на ненапълно работно време, майките, родителите, които желаят повече време с децата си или да се грижат за възрастните си родители ", споделя Алин Абрахам, съветник от Сингапур.

" Ако след Covid-19 работодателите се научат по какъв начин да наемат служащи, който са усвоили по-гъвкав режим на работа, това би било голяма борба за ръководството на човешките запаси ", добави тя.
 20% спад на наетите офис площи у нас се регистрира за тримесичието
20% спад на наетите офис площи у нас се регистрира за тримесичието

Цените ще са под напън, предвиждат специалистите

Преминаването към отдалечена работа също разрешава на фирмите да премислят скъпото си офис пространство.

Mastercard съобщи, че сега търси консолидиране на някои от своите офиси, до момента в който Фейсбук има проекти за работа на " хъбове " в Съединени американски щати.

Пост-Covid-19 обстановката няма да е розова, изяснява и Адриан Тан от софтуерната компания PeopleStrong, която предлага софтуерни решения в областта на човешките запаси. Според него доста компании ще понижат недвижимите си парцели и чиновниците им просто ще работят от у дома.
 Снимка 480596
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР