Мерките срещу високите цени трябва да са насочени към най-уязвимите

...
Мерките срещу високите цени трябва да са насочени към най-уязвимите
Коментари Харесай

Пеканов: Мерките срещу високите цени трябва да са насочени към най-уязвимите |

Мерките против високите цени би трябвало да са ориентирани към най-уязвимите пластове от обществото, съобщи пред Българска национална телевизия досегашният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов. 

По думите му всеобхватните ограничения не биха били ефикасни, защото ще бъдат облагодетелствани единствено богатите, които използват доста.

Таванът на цените не е позитивна мярка, тя понижава тласъците производството да се уголемява, счита той.

Пеканов обаче отбрани въвеждането на диференцирано Данък добавена стойност за някои артикули. Той счита, че намаляването на налога може да не докара до спад в крайната цена, само че ще забави повишаването на съответните артикули. Бившият министър съобщи, че тази мярка ще докара до загуби в бюджета, който печели от проинфлационната среда.

Той предвижда повишение на лихвените проценти от централните банки през юли. Това пък ще докара доведе до повишение на лихвите и в комерсиалните банки, по-стриктни условия за кредитиране и понижаване на инвестициите, потреблението посредством заемите. Това пък ще докара до по-висока безработица, а тя ще е и фактор за намаляването на инфлацията. Пеканов съобщи, че резултати от този развой ще има чак към края на 2022 година

Атанас Пеканов разкритикува и средносрочната прогноза на Министерството на финансите, в която се планува заледяване на минималната работна заплата.

Той разяснява и идното влизане на България в Еврозоната. Бившият вицепремиер се разгласи в поддръжка приемането на еврото, само че настоя за осведомителна акция, която по думите му би трябвало да стартира още в този момент. Пеканов съобщи, че страната ще влезе в еврозоната във допустимо най-лошия интервал поради инфлацията. Той даде образец със Словения и Словакия, които одобриха еврото в интервал на дефлация.

Пеканов, който направи първата редакция на Плана за възобновяване и резистентност, прикани народните представители да стартират за извършват заложените в него промени. Той напомни, че европейските средства ще стартират едвам откакто стартират измененията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР