Мерките срещу разпространението на коронавируса, които са взети на територията

...
Мерките срещу разпространението на коронавируса, които са взети на територията
Коментари Харесай

Няма нужда от нови противоепидемични мерки, съобщи здравният министър

Мерките против разпространяването на ковид, които са взети на територията на България, са безусловно задоволителни и няма потребност от разширението им или от въвеждането на нови рестрикции. Това разгласи на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той уточни, че новорегистрираните заболели у нас през последните 2 седмици са с 9,8% по-малко спрямо записаните през предходните 14 дни.

Няма значителен напън върху болничната система, акцентира министърът. Той означи, че има проекти за откриване на спомагателни кревати със и без достъп до дихателна реанимация при увеличение на инфектираните. Максимално може да се разкрият 8415 консервативни и интензивни кревати при постигане на равнище от над 350 новозаразени на ден.

Ангелов призна, че има дефицит на лекари експерти. "Ние сега имаме дефицит на инфекционисти. Имаме дефицит на анестезиолози и реаниматори ", сподели той и добави, че инфектирани с COVID-19 са 248 лекари, 240 медицински сестри и 112 санитари.

Здравният министър заяви, че отделението за лекуване на COVID-19 в Добрич е било закрито, тъй като единственият инфекционист е напуснал поради опасения за здравето си. Но ще се търси вид с назначението на експерт на цивилен контракт.

Ангелов регистрира, че през май делът на болните на възраст сред 15 и 29 година е бил 10%, скочил е на 16% през юни и е стигнал 25% през юли. Общо 12 159 са записаните инфектирани до този миг, а жертвите на COVID-19 са 404. Излекуваните са 6684.

В домовете за възрастни хора в Русе и Варна обстановката е под надзор, увери министърът.

Във връзка с съществуването на персонални защитни средства и дезинфектанти Ангелов заяви, че страната ни разполага с хирургически маски и еднократни гащеризони за 3 месеца напред, ръкавици и калцуни за месец и половина и дезинфектанти за 3 месеца.

Министърът на опазването на здравето е на мнение, че всеки има право на митинг. Но прикани демонстрациите в страната да се организират при съблюдаване на противоепидемичните ограничения - отдалеченост от метър и половина сред хората и носене на защитни маски. Ангелов добави, че от това, което е следил досега, се вижда, че множеството хора на митингите носят маски. Той обаче посочи, че страната ни се намира в сериозен миг и рискът не би трябвало да се подценява.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР