Мерките със зъби на американската администрация в България от тази

...
Мерките със зъби на американската администрация в България от тази
Коментари Харесай

Джеймс Пардю: Забраната за пътуване до САЩ не е нещо ново, но досега не сме посочвали име

Мерките със зъби на американската администрация в България от тази седмица породиха доста полемики. Сега ще видите американския дипломат, който още преди 16 години съобщи, че у нас се " ловят единствено дребните риби ". Как наподобява страната ни съгласно Джеймс Пардю през днешния ден?

Джеймс Пардю е американски боен и посланик, дипломат на Съединени американски щати в България.

През 90-те години Пардю е един от договарящите в екипа на Ричард Холбрук, довели до подписването на Дейтънското съглашение. Участва в американската задача по образование и екипиране на отбранителните сили на Босна.

Като представител на Вашингтон, води договаряния със Слободан Милошевич и други сръбски политически водачи по време Косовската война. Американски договарящ в интернационалната задача за урегулиране на етническите спорове в Северна Македония, която води до Охридското съглашение.

Преди да стартира работа като посланик, в продължение на 28 години Пардю е офицер във военното разузнаване, като се издига до шеф на външното разузнаване в Пентагона. Има чин полковник.

Джеймс Пардю е дипломат в България сред 2002 и 2005 година. Една от най-запомнящите се изречения на американския посланик е, че у нас " се ловят единствено дребните риби ".

– Здравейте и добре пристигнали в предаването. Радваме се да ви забележим още веднъж повече от 15 години по-късно.

– Много пъти съм се прибирал в България от този момент. Винаги се веселя да си поговоря с приятелите си в България. Благодаря ви, Светослав, за поканата да вземам участие в предаването ви.

– След огромните упования за публичното обявяване на първия български жител със възбрана за виза, очаквахте ли Държавният департамент да разгласи името на обществено незнаен арбитър? Все отново не е като в Румъния – някогашният министър председател Настасе или социалистическият водач Драгня, или пък най-богатият олигарх в Молдова. Тук историята е друга. Защо?

– Светослав, на първо място, с цел да мога да бъда пряк и прям, е значимо феновете ви да знаят, че приказвам като елементарен жител, понастоящем нямам връзка с посолството на Съединени американски щати, държавното управление или някоя политическа партия. Разговарям с вас като елементарен американски жител с дълготраен интерес към прелестната България.

Според мен доста обнадеждаващи неща се случват сега в битката с корупцията. Предпазливо оптимистичен съм за силата в битката с корупцията. Новият основен прокурор е наредил задържането, повдигнал е обвинявания на Васил Божков, който отдавна е прочут, подхваща и други дейности. Президентът Радев е изразявал позицията си за битката с корупцията. Посланик Мустафа в посолството на Съединени американски щати ясно приема битката с корупцията като значим личен план, има назначен нов консултант по юридическите въпроси, госпожа Ким, с опит в битката с корупцията, и несъмнено, наскоро и доста изненадващо, държавният секретар Майк Помпео разгласи името на едно лице, арбитър. Не го познавам персонално.

Доста е извънредно да се назове името на подкупен задграничен държавен чиновник. Искам единствено да поясня – всичко това е обнадеждаващо, само че е едвам началото. В България от доста време е нужна битка с корупцията. Беше план за мен, до момента в който бях там, беше реализиран някакъв прогрес, само че незадоволително и има още доста да се реализира и в този момент.

Цялата тази сила в битката с корупцията ме обнадеждава, само че ще е от голяма важност, единствено в случай че има дълготрайна институционална смяна, устойчива, спазваща върховенството на закона в солидна правосъдна система. Обнадежден съм, само че и отдавна съм осведомен с България и има някои български политици, които знаят по какъв начин да създадат от нищо нещо.

Преди да съм станал прекомерно оптимистичен, желая да се уверя, че това ще продължи, ще се институционализира, няма да е единствено краткотраен акцент върху битката с корупцията. Не мога да кажа какви са претекстовете за всички наранени страни, само че е нужна продължаваща, институционална, организационна дълготрайна смяна.

– Америка в действителност ли желае да уточни огромните риби или това е напълно българска задача?

– Не познавам този арбитър, вие би трябвало да ми кажете дали е огромна или дребна риба. Вярвам в огромните риби. Вярвам, че в случай че преследваш най-високопоставените, най-корумпираните държавни чиновници, в държавното управление или корпорации, в промишлеността, че дребните риби стават елементарен за решение проблем. Според мен би трябвало да се преследват първо огромните и след това всичко ще се подреди, изключително в случай че имаш нужната държавна и правна промяна.

Позволете да ви дам образец за огромна риба. Неотдавна, Конгресът на Съединени американски щати повдигна обвиняване на президента на Съединени американски щати за корупционни практики в Украйна. Повдигнаха обвиняванията, разпитаха очевидци, организира се развой в Сената. За страдание, републиканците взеха решение да вземат политическо решение и да не смъкват от служба президента, което можеше да стане. Вместо това избраха да оставят в ръцете на гласоподавателите бъдещето на Доналд Тръмп през есента.

Важно е да се означи, че на президента бяха повдигнати обвинявания, за които можеше да бъде свален от власт, доказателствата против него бяха съкрушителни, само че политическо решение го попречва. Няма по-голяма риба от президента на Съединени американски щати. Честно казано, се гордея с страната си, че подвежда под отговорност високопоставени чиновници. Има и още доста, мога да ви дам образци, само че да се бориш с най-високопоставените, корумпирани и подриващи демокрацията хора, това е главната задача за България и за Съединени американски щати.

– Да се мисли за Съединени американски щати като за страна, която ще се намесва и ще взема решение всичките ни проблеми, е наивно. Но каква е крайната цел на сходна мярка – да се поддържа българската битка с корупцията, както сподели господин Помпео, или да се продължи общоизвестната борба с Русия на българска почва?

– Вижте, битката против корупцията в България би трябвало да бъде поведена от българи. Съединени американски щати можем да помогнем, да съветваме, да подкрепяме, да предоставяме правна помощ, както сме го правили и преди. Когато бях там, вложихме доста средства в съветници, които да прегледат правосъдната промяна и други неща.

Можем да създадем доста, само че в последна сметка зависи от държавното управление, от народа и от водачите, определени от българите, да се борят с корупцията. Това е битка във всяка народна власт, само че би трябвало да бъде поведена от волята на народа и на държавното управление. Съединени американски щати можем да помогнем и, сигурен съм, ще продължим да поддържаме ограниченията за битка с корупцията в България, само че в последна сметка зависи от българите.

– Бихте ли обяснили основанието за такова решение? Трябва да е учредено на ваши доказателства, да вземем за пример от службите ви, или е вследствие на информация, предадена от българските институции на Държавния департамент или посолството на Съединени американски щати в София?

– Вижте, посолството, държавното управление на Съединени американски щати са осведомени със протичащото се в България. Имаме източници на информация, както всички посолства и представители в България. Активно работим с българското държавно управление, в случай че имаме информация, значима за правосъдната система, я предоставяме. Не мога да влизам в детайлности по какъв начин я получаваме или каква информация имаме. Но да, имаме информация и тези решения на кого му се разрешава да влезе в Съединени американски щати или кой бива глобен от Съединени американски щати, всичко това се основава на солидни доказателства, не на инцидентни политически решения.

Смея да прибавя, че възбраната за пътешестване до Съединени американски щати на лица, свързани с проведената престъпност и корупцията, не е ново за България. Докато бях там, отказахме достъп на десетки души. Различното през днешния ден е, че държавният секретар уточни име. Ние в никакъв случай не сме… Винаги сме били доста деликатни по отношение на персоналната информация на индивида, на който сме отказвали виза, както и за повода.

Но да се отхвърля виза в България или друга страна, поради корупция или съгласуваност с проведена престъпност, не е извънредно.

– Бихте ли пояснили? Не назовавате имена, само че това държавни чиновници ли са, политици ли, предприемачи ли?

– Няма да влизам в детайлности. Твърде сензитивна информация е. Не съм представител на държавното управление в този момент и сигурно няма да злоупотребявам за протичащото се сега в държавното управление на Щатите. Но ще кажа единствено, че имаше съображение за всяко решение, взето в интервала от 2002 до 2005 година за отвод на виза. И доста сме отказвали.

– Мандатът ви тук беше по време на пика в обществените убийства на мафията в София. Какво си спомняте?

– Спомням си, че проведената престъпност и корупцията бяха огромен проблем за България. България беше в интервал на преход от остарялата социалистическа система към съвременна народна власт. Смятам, че процесът продължава и през днешния ден. Битката е нескончаема, подобряването на демокрацията постоянно продължава. Да, имаше мафиотски убийства, до момента в който бях в България.

Тогава имаше такава настройка, че просто е време на преход, с времето ще се промени. Аз я отхвърлих и твърдях, че би трябвало неотложно да се подхващат ограничения. Много се гордея, че, когато бях дипломат в България, докарахме ФБР, Агенцията за битка с опиатите, предоставихме поддръжка на правосъдната система за промяната. Допринесохме, колкото можахме, само че отново, както споделих, зависи от българите.

– Какво съветвахте институциите тук? Чудя се по какъв начин се е зародил изразът – " В България ловят единствено дребните риби "?

– Това беше мнението ми тогава. Огледах се какво е равнището на корупцията и на проведената престъпност. Казах, че огромните риби се измъкват и е просто политически спектакъл, когато се задържат по-дребни нарушители, а огромните се измъкват. Имаше някакво отношение да се омилостивят Съединени американски щати и западните съдружници и да се показват дейности, когато такива липсваха. За мен беше значимо да приказвам по въпроса, за жалост на тогавашния основен прокурор и някои други, на които не им беше доста комфортно.

– След случилото се тук, Васил Божков бяга от закона. Това демонстрира ли воля да се преследват по-едри риби най-сетне?

– Господин Божков е в публичното полезрение от дълго време. Известна фигура е в България, всеки го знае. Предизвиках дребен скандал, когато бях в НАТО, тъй като отидох на ревю в Брюксел за присъединението на България към Европейски Съюз и не бях схванал, че Божков го е спонсорирал. Дълго се пробвах да обясня за какво бях там. Божков не е нищо ново за българската сцена. Само се чудя за какво лиши толкоз време. Все отново, напредъкът си е прогрес, да забележим малко по малко по какъв начин ще свърши всичко.

– Какво му липсва на обществото ни сега съгласно вас?

– Винаги диря способи да се усъвършенства демокрацията. Тя непрекъснато се развива. Според мен има три-четири неща, които по доста способи попречват напредъка на България. Първото е нещо, за което сме говорили в предаването – равнището на корупция и проведена престъпност в България. Организираната престъпност не е толкоз забележима, колкото бе по мое време, само че към момента я има.

Също по този начин ме тормози неналичието на свободна и самостоятелна публицистика в България. Според мен е прекомерно близка до държавното управление, не е напълно свободна и самостоятелна, не е неуместна. Без такава, не се търси отговорност от висшите държавни чиновници, тъй че се надявам в бъдеще да се развие по-свободна и самостоятелна медийна среда в страната.

Още нещо, което ме тормози в България, е че е еднопартийна страна. Министър-председателят и ГЕРБ господстват на политическата сцена. Има и други партии, само че не са тъкмо ефикасни опозиционни партии, нямат огромен капацитет да смъкват държавното управление. Липсата на политическа конкуренция в страната ме тормози.

И още нещо ще прибавя, а точно българската енергийна самостоятелност. Редица посланици са работили по въпроса и то с съображение. България съвсем напълно зависи от Русия за силата си и съгласно мен това дава на Русия въздействие, което може и да е положително, а може и да не е.

Въпросът е, че режимът на Путин в Москва е безнравствен и властнически и имат голямо въздействие в България посредством силата и в други връзки. Добрите връзки с Русия са естествени и може да бъдат продуктивни, само че се притеснявам Русия да не употребява въздействието си в България за не напълно демократични цели. Имам лист с 4 неща, които смятам за съществени проблеми в България през днешния ден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР