Мерките са политически въпрос, учените останаха на по-заден план при

...
Мерките са политически въпрос, учените останаха на по-заден план при
Коментари Харесай

Проф. Чавдар Ботев: Политиката измести учените при вземането на решения за мерките

" Мерките са политически въпрос, учените останаха на по-заден проект при взимането на решения. С Омикрон вирусът се върна в нормалния тип за вирусна зараза. Особеността е, че ужасно доста хора се разболяха. Това води до риск от натоварване на здравната система ".

Това съобщи хематологът проф. Чавдар Ботев в студиото на " Денят ON AIR ".

Той акцентира, че главен проблем у нас остава неправилното лекуване на пациентите с Ковид-19 и честото изписване на антибиотици.

" Пациентите би трябвало да бъдат изследвани и тъкмо диагностицирани, с цел да да има по-правилно лекуване. Лекари не престават да предписват всеобщо антибиотици. 12 млн. антибиотика са изписани единствено в аптеките през предходната година. Голям е процентът от хората, които умират с Ковид-19 поради погрешно лечение ", акцентира хематологът пред Bulgaria ON AIR.

И посочи, че при ковид казусът с неочакваната гибел въпреки всичко съществува.

" Когато са дадени два антибиотика за начало на болестта, това незабавно се отразява на целия организъм. Когато албуминът намалее доста, тромбозите стават доста бързо. Неправилното лекуване е най-големият проблем ", сподели хематологът.

Според него, в случай че по публични данни в лечебните заведения лекуват 7 000 пациенти, то действителният им брой би трябвало да е 35 000.

" С Омикрон видяхме проблем с клиничните пътеки - болните влизат за лекуване и не могат да си изкарат пътеката, тъй като оздравяват по-бързо. Така на лечебните заведения не им се изплаща пътеката. Няма смисъл, в случай че не е належащо, да се стои всичките дни, вместо пациентът да бъде изписан още на третия ден ", съобщи проф. Ботев.

Той акцентира и друга процедура - отделения си трансферират тежки случаи, тъй като знаят, че няма да получат задоволително пари по клинична пътека.

" Всеки един шеф като види тежкоболен прави всичко допустимо да не влезе при него за лекуване. Защото това не е остойностено. Проблемният пациент не може да влезе в болница, тъй като пътеките не покриват разноските. Трябва да има човещина, не може с връзки или корупционни схеми да се влиза в лечебни заведения ", прикани хематологът.

Според него не е ясно какъв брой постоянно ще би трябвало да си слагаме подсилващи дози ваксина против COVID-19.

" Ето, Жириновски си направи 8 ваксини и хвана ковид. Ако имате 2 ваксини, е открито, че защищават единствено 10% от заразяване. С бустерната доза отбраната към този момент е над 50% ", съобщи проф. Ботев.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР