Мерките, с които тези 600 хиляди небитови потребители, които са

...
Мерките, с които тези 600 хиляди небитови потребители, които са
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Мерките за бизнеса са правилни

Мерките, с които тези 600 хиляди небитови консуматори, които са в " небрано лозе ", ще бъдат обезщетени, са верни и навременни. Така някогашният министър на стопанската система и енергетиката Румен Овчаров разяснява пред бТВ признатото решение за компенсиране на бизнес потребителите на електрическа сила в размер на 110 лева за мегаватчас.

Овчаров обаче съобщи, че с изключение на да се обърне взор към свръхпечалбата на АЕЦ " Козлодуй ", би трябвало да се намерения и за тази на частните сдружения като американските централи в " Марица Изток ".

" КЕВР знае доста добре коя е избраната предвидима цена за всички консуматори, с цел да каже кои имат свръхпечалба и тя да се отнеме, с цел да могат да бъдат обезщетени тези, които се намират в най-тежко състояние ", сподели той.

Според ексминистъра рецесията с газа се корени в това, че подписания преди две години контракт с " Газпром " е осигурявал газ на доста ниски цени, тъй като е бил обвързван най-вече с цените на борсовите пазари в Европа.

" Сега обаче, когато те са доста високи, ние ще си плащаме дяволъка ", съобщи той.

Овчаров разяснява още, че няма по какъв начин дълготрайни стратегически проблеми като енергийната сигурност, климатичните промени и битката с тях да бъдат решавани с неустойчиви решения, тъй като съгласно него развиване на енергетиката единствено въз основата на възобновими източници не е стабилно решение, а атомната сила е единственият чист източник на електрическа енергия.

Ексминистърът опроверга изказванието на Асен Василев, че повторното лицензиране на площадката на АЕЦ " Белене " е " невероятно " след въведените нови условия и случилото се във " Фукушима ".

" Не знам тъкмо какъв специалист е Асен Василев. Няма никакъв проблем с " Фукушима ". Ако желаеме да имаме бъдеше като страна със устойчиво електроснабдяване, нямаме различен късмет, с изключение на построяването на " Белене ", твърди икономистът.

В края на диалога Румен Овчаров разяснява и електоралните настройки, свързани с идните избори на 14 ноември.

" Това, че се връща доверието към Българска социалистическа партия, е знак, че се връща доверието към непрекъснатите полезности в България ", счита той.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР