Мерките предвиждат актуализиран бизнес портал за ДДС (т.нар. обслужване на

...
Мерките предвиждат актуализиран бизнес портал за ДДС (т.нар. обслужване на
Коментари Харесай

ЕС въвежда нови правила за ДДС в онлайн търговията

Мерките плануват обновен бизнес портал за Данък добавена стойност (т.нар. „ обслужване на едно гише “), който ще разреши на онлайн търговците по-лесно да извършват своите отговорности

„ Постепенно запълваме пролуките, поради които изтичат данъчни доходи “, съобщи комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси (източник: Европейска комисия)

Държавите-членки на Европейски Съюз реализираха единодушие по отношение на относно нови правила, които проправят пътя за по-добро събиране на Данък добавена стойност върху онлайн продажбите, оповестиха тази седмица от Европейската комисия. Подобрените ограничения са нужни, с цел да се опростят разпоредбите за Данък добавена стойност за продажбите на артикули онлайн и да се подсигурява, че онлайн пазарите извършват своята роля в битката против данъчните измами.

Правилата ще обезпечат гладко въвеждане на новите ограничения по отношение на Данък добавена стойност за електронната търговия, които бяха контрактувани през декември 2017 година и ще влязат в действие през януари 2021 година Те следва да оказват помощ на държавите-членки на Европейски Съюз да възстановят загубите от данъчни доходи в бранша, възлизащи на 5 милиарда евро годишно (очаква се до 2020 година тази сума да доближи 7 милиарда евро).

Министрите на стопанската система и финансите на страните членки взеха това решение на своята среща в Брюксел в сряда. По този мотив комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси съобщи: „ Постепенно запълваме пролуките, поради които изтичат данъчни доходи, а държавите-членки на Европейски Съюз се лишават от средства, които може да се употребяват за вложения и публични услуги “.

„ Същевременно модернизираме разпоредбите за Данък добавена стойност и ги приспособяваме към изискванията на стопанската система на ХХI век, която се характеризира с все по-голяма степен на цифровизация и глобализация. Благодарение на това предприятията могат да чакат равномерен преход към по-широката система на Данък добавена стойност в региона на електронната търговия, която ще бъде въведена през 2021 година “, разяснява Московиси.

Борба с неспазването на наредбите за Данък добавена стойност

Дружествата от страни отвън Европейски Съюз, в това число компаниите, които употребяват хранилища или така наречен „ логистични центрове “ в Европейски Съюз, могат да продават артикули на потребителите в Европейски Съюз посредством онлайн пазари. За данъчните органи постоянно може да е мъчно да съберат дължимия върху тези артикули Данък добавена стойност.

Според ограниченията, които бяха контрактувани през декември 2017 година, ще се смята, че когато онлайн пазарите способстват за продажбата на артикули на стойност до 150 евро от сдружения отвън Европейски Съюз, които употребяват техните платформи, за клиенти в Европейски Съюз, те работят като продавач.

Важно е да се означи, че същите правила ще се ползват и когато предприятия отвън Европейски Съюз употребяват онлайн платформи за продажба на артикули, без значение от тяхната стойност, от така наречен „ логистични центрове “ в Европейски Съюз, като по този метод данъчните органи ще могат да изискват Данък добавена стойност върху такива продажби.

Онлайн платформите ще би трябвало също по този начин да водят отчетност за продажбите на артикули или услуги, осъществени от предприятията, които употребяват платформите.

В контрактуваните правила се постановява по кое време се смята, че онлайн пазарите способстват за такива доставки, и по кое време — не, като се изхожда от това дали те дефинират реда и изискванията на доставката и дали вземат участие в заплащането или поръчването и доставянето на стоките. В разпоредбите също така се показва в детайли каква отчетност би трябвало да водят платформите, които способстват за доставките на артикули или услуги за клиенти в Европейски Съюз.

Нова система на Данък добавена стойност за онлайн търговците 

С препоръчаните правила за използване ще се подсигурява, че от 2021 година всички предприятия, които продават артикули онлайн, ще разполагат с нова система на Данък добавена стойност. Благодарение на плануваните нововъведения онлайн предприятията ще могат да употребяват в оптималната степен преимуществата на европейския обединен пазар.

Мерките плануват въвеждане на обновен електронен бизнес портал за Данък добавена стойност (или така наречен „ обслужване на едно гише “), който ще разреши на онлайн търговците да извършват своите отговорности по отношение на Данък добавена стойност в Европейски Съюз посредством елементарен за потребление онлайн портал на личния им език.

Без този портал търговците щяха да са длъжни да се записват по Данък добавена стойност във всяка страна — членка на Европейски Съюз, в която имат намерение да продават — точно това условие компаниите показват като една от най-сериозните спънки пред дребните предприятия, извършващи презгранична търговия. Системата беше въведена през 2015 година за доставчиците на електронни услуги и към този момент действа дейно.

Окончателното приемане на новите правила ще бъде допустимо, откакто Европейският парламент издаде своето консултативно мнение. Държавите членки обаче ще могат да употребяват признатите през днешния ден правила, с цел да стартират да уголемяват своите информационно-технологични системи.

Следващи стъпки

Новите правила за Данък добавена стойност ще се ползват от 1 януари 2021 година, като страните членки ще би трябвало да вкарат новите разпореждания на Директивата за Данък добавена стойност в националните си законодателства до края на 2020 година Предприятията, които желаят да употребяват разширеното „ обслужване на едно гише “ по отношение на Данък добавена стойност, може да стартират да се записват в страните членки от 1 октомври 2020 година

Общата система на налога върху добавената стойност (ДДС) играе значима роля на единния пазар в Европа. Данък добавена стойност е главен и все по-значителен източник на доходи в Европейски Съюз, като през 2015 година са събрани над 1 трилион евро, което съставлява 7% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз. Един от личните запаси на Европейски Съюз също се основава на Данък добавена стойност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР