Мерките, предприети от Европейската централна банка в отговор на кризата

...
Мерките, предприети от Европейската централна банка в отговор на кризата
Коментари Харесай

EЦБ готова да разшири спасителния план при нужда  

Мерките, подхванати от Европейската централна банка в отговор на рецесията с ковид, са задоволителни и ефикасни, само че в случай че има потребност банката е подготвена да направи повече. Това съобщи през днешния ден членът на Управителния съвет на ЕЦБ Иняцио Виско.

На фона на натиска върху европейската стопанска система от пандемията от COVID-19, ЕЦБ одобри редица ограничения за икономическо стимулиране, в това число стратегия за изкупване на скъпи бумаги за 750 милиарда евро.

„ Наборът от подхванати ограничения е ефикасен за понижаване на напрежението. Вярваме, че те са задоволителни, само че сме подготвени да предприемем повече, в случай че е нужно “, споделя Виско пред италианският всекидневник " Ла Стампа ".

Той прибавя, че EЦБ е подготвена да усили размера на избавителния си проект, както и да промени неговия състав и дълготрайност във времето.

„ Ще създадем каквото е належащо, с цел да подсигуряваме положителното действие на финансовите пазари и паричната политика на всички в Еврозоната “, споделя още шефът на централната банка на Италия.

По отношение на т.нар  „ коронаоблигации “ – общи облигации на страните от Еврозоната, употребявани за ограничение на отрицателните последствия от ковид върху икомиката, Виско споделя, че е от основно значение бързо да бъде основан инструмент, който да разреши на блока на единната валута да започва фаза на " възобновяване ".

Очаква се тази седмица Европейската комисия да показа инструмент за Европейският избавителен механизъм (ЕСМ) за битка против отрицателните резултати от пандемията, съобщи вицепрезидентът Валдис Домбровскис

Италия, която неотдавна задмина Китай по сбор на смъртните случаи, свързани с ковид, е най-тежко наранена страна в Европа, като предходната седмица източници на Ройтерс обявиха, че министерството на финансите в страната предвижда 3-процентово стесняване на стопанската система през 2020 година

„ Последиците от епидемията за италианската стопанска система през тази година ще бъдат високи, само че подхванатите ограничения ще лимитират нейната мощ и дълготрайност “, споделя Виско.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР