Мерките на управляващите са хартиена политика и не отговарят на

...
Мерките на управляващите са хартиена политика и не отговарят на
Коментари Харесай

Защитават ли икономическите мерки обикновените българи - спорните моменти

Мерките на ръководещите са хартиена политика и не дават отговор на същинските проблеми на българския народ . Това обвиняване насочи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебата по Закона за здравето.
Позицията й пристигна като резюме след яростна полемика в пленарната зала.
Тя уточни и образци, с които аргументира недоволството на левицата.
" Г-н министъра на правораздаването ни твърди, че ЕЦБ е дала инструкции на Българска народна банка да предоговаря заемите на хората напълно в интерес на длъжника. Звучи прелестно, хартиено, бюрократично. Знаете ли, господин министър какво се случва в реалност. Виждали ли сте последния месец жив кредитополучател, който е отишъл да си предоговори заема, тъй като ние доста. Казаха, че предоговарянето става по този начин: удължава ти се периода на заема, само че лихвата от 3-4-5 % става 12 " , продължи Нинова.
Тя уточни, че на следващия ден, вдругиден до дни се чака решение на Европейска комисия за обща политика по туризма, придвижването през границите и пътуванията. " Преди да сте разгласили и обнародванията в този закон, с който ограничавате българите като се връщат от Гръция да стоят 14 дни в къщи, Европейска комисия ще ви каже, че е погрешен и ще ни свикате още веднъж, с цел да го отменим ", сподели Нинова.
Тя се спря и на мярката 60 на 40. " Какво споделят работодателите и компаниите, които се възползват от нея. Мярката 60 на 40 не работи. 1% от трудещите се хора са се възползвали от тази мярка. Още едно доказателство за ограничения и решения, които вземате и които нямат нищо общо с действителните проблеми на хората извън. Допускам, че още веднъж ще отхвърлите предлагането ни за тези хора, които останаха в неплатен отпуск, тези младежи, които останаха да си гледат децата у дома ", сподели още Нинова, представена от Фокус.
Тя цитира Национален статистически институт и уточни, че 217 867 деца не са ходили в детска градина два месеца . " Следователно родителите на тези деца са стоели да ги гледат в неплатен отпуск. Какво казвате на тези хора - 375 лева за два месеца ", сподели Нинова и доклад,е че те са останали в неплатен отпуск да си гледате децата и че имаме доста огромен демографски проблем в България.
Според нея засегнатите хора, оставащи оттатък грижата на ограниченията, са над 1 млн.
" Тези ограничения не дават отговор на същинските проблеми на българския народ ", сподели още Корнелия Нинова и акцентира, че за жалост настойчиво и поредно ръководещите отхвърлят предложенията на опозицията, които са финансово обосновани.
Сериозни рецензии насочи и депутатът от левицата Крум Зарков.
" Дебатът в бранш " Туризъм " лиши много време, само че без да недооценявам нуждата на тези ограничения, има голям брой български жители, които са затиснати от събитията и се чудят не по какъв начин и къде да отидат на море, а по какъв начин да се оправят със отговорностите, които са им се натрупали ", съобщи Зарков.
Според него тук се прави оттегляне. " Предлагаме да размислите.
Отначало този текст даже касаеше всички сметки. След това този път единствено вие го ограничихте да касае заемите от банки и разнообразни други типове кредитни финансови институции. Сега, когато множеството от ограниченията предвиждаме да продължат да работят с 2 месеца след анулацията на изключителното състояние тъкмо тази мярка, най-социалната от всички, която касае най-засегнатите хора, беше пропусната. Благодарение на нашия спор на първо четене и в комисия, тя се върна в закона, само че в много стеснен вид. Някак си неясно за какво банките изпаднаха от нея " , сподели още Борисов.
Как се опазиха от ГЕРБ
" Три са наредбите, които са извънредно значими за отбраната на жителите в актуалната обстановка. Имаше особено спор в Министерски съвет по този въпрос. Аз ще повторя и на вашето внимание, въпреки че съм го казвал и пред публиката. В законопроекта беше посочено - отбраната по отношение на обезпечителни ограничения във връзка с жители да бъдат лимитирани единствено и само във връзка с запори по техните трудови контракти ", добави още Кирилов.
Той изясни, че става въпрос за текст, с който се резервира отбраната в цялостния размер. " Това е за сметка на кредиторите и за сметка на активността на ЧСИ. Важно събитие беше също по този начин дебатът и решението по отношение на мярката, която касае член 5, алинея 1. Г-н Зарков се опита да изясни, че тя е лимитирана. Да, редукцията касае юридическите лица. Т.е. тази мярка е лимитирана по отношение на възбрана за обществени продани и въвод във притежание на физически лица. Ние нощес до късно продължавахме да спорим чисто публицистично дали да оставим израза физически лица или консуматори. Казвам го това, тъй като към момента имаме известно съмнение във връзка с тази формулировка. При всички положения, в случай че трябваше да ви убеждаваме в по-голяма социалност, евентуално трябваше да кажем консуматори. С това нямаше да разтеглим обсега. Аз мисля, че в съответния случай вярната формулировка е физически лица ", разяснява Кирилов.
Според него отбраната по отношение на физическите лица продължава още два месеца. " Мисля, че това е заслужено и това подхожда на напътствията, които министър председателят на Република България даде при разискването на държавния законопроект, като той настоя за жителите ограниченията да останат такива, каквито са били през двата месеца на изключително състояние. По отношение на член 6 имахме спор с господин Зарков по това дали сме го пропуснали от изброяването на правните правила, за които имаме автоматизирано удължение на действието с два месеца или не сме. В последна сметка вие виждате, че този текст е създаден съответно, т.е. вярно не е в листата на правните правила, прри които имаме автоматизирано удължение ", сподели още Кирилов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР