Мерките на шестима по делото за радиклален ислям бяха променени

...
Мерките на шестима по делото за радиклален ислям бяха променени
Коментари Харесай

Мерките на шестима по делото за радиклален ислям бяха променени от „парична гаранция“ в „подписка“

Мерките на шестима по делото за радиклален ислям бяха изменени от „ парична гаранция “ в „ подписка “
Вещо лице по делото против Ахмед Муса Ахмед и още 13 обвинени за коренен ислям си направи самоотвод. Д-р Сефер Хасан се отхвърли от правенето на съдебно-теологична експертиза, като посочи персонални фамилни аргументи и служебна ангажираност. Това стана причина Окръжен съд-Пазарджик да потърси подпомагане от Висшия ислямски институт за установяване на друго експерт. На следващото съвещание по делото беше изменена и мярката на шестима от подсъдимите, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.

Назначената от съда съдебно-теологична експертиза по делото за коренен ислям се оказа, че не е направена. Назначеното експерт доктор Сефер Хасан заяви, че е получил призовка за правосъдното съвещание преди седмица и не е знаел защо е свикан. Той изиска да си направи отказ като експерт, защото се грижи за онкоболния си татко и има прекомерно огромна служебна ангажираност. Защитниците на 14-те подсъдими и прокурор Васил Малинов настояха на вещото лице да се даде по-дълъг интервал от 6 месеца, с цел да изготви експертизата. Съдът обаче реши, че доктор Сефер Хасан е изтъкнал съществени аргументи, с цел да откаже предоставената му задача по тази причина реши да изпрати писмо до Висшия ислямски институт, с което го задължава да уточни друго вещо лице-специалист в региона на Ислямската теология. Защитата на шестима от подсъдимите изиска по-леки ограничения.

Съдът реши, че защото Ерджан Смаил, Йосиф Минчев, Александър Иванов, Райко Карталов, Веселин Стефанов и Ненко Щерев се явяват на всяко правосъдно съвещание и нито едни път не са станали причина за отсрочване на делото следва да се уважат техните претенции. Така ограниченията им за неотклонение бяха изменени от „ парична гаранция “ в „ подписка “.

Определението предстои на обжалване и пред Пловдивския апелативен съд. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР